Vaarwijzer Nederlandse binnenwateren

VAARWIJZER NEDERLANDSE BINNENWATEREN NU IN ZESDE DRUK


Afgelopen jaar is de 6de druk van de Vaarwijzer Nederlandse binnenwateren verschenen. Het boek is geheel herzien, geactualiseerd en uitgebreid met nieuwe vaargebieden en beschrijvingen. Daarnaast is de vormgeving opgefrist en zijn veel foto's ververst.

Uitgebreid

In de 3de druk was al vaargebied het Groene Hart toegevoegd en werd het boek uitgebreid met extra beschrijvingen van plaatsen en vaarwegen in de provincie Friesland en de Kop van Overijssel. Nu is ook de Drentse Veenvaart toegevoegd. Daarnaast  zijn er updates en toevoegingen in andere beschreven vaargebieden.

De 6de druk is in de betere boekwinkel, watersportwinkel en online verkrijgbaar, je kunt het ook hier bestellen.

Vaarwijzer Nederlandse binnenwateren

VAARWIJZER NEDERLANDSE BINNENWATEREN


Nergens ter wereld vind je zo’n fijnmazig en gevarieerd netwerk van binnenwateren als in Nederland. Je kunt varend door alle provincies trekken, en alle provinciehoofdsteden zijn daarbij direct vanaf het water bereikbaar. Het ene moment lig je midden in een stad en loop je naar een terras, het andere moment vaar je tussen de duwbakken over de grote rivieren of lig je gratis aan een oppertje midden in de natuur. Soms zit er tussen deze uitersten maar een uurtje varen.


Reisvoorbereiding

Met deze Vaarwijzer Nederlandse binnenwateren navigeer je moeiteloos langs de vele mogelijkheden om door Nederland te varen: zowel over weidse meren en drukke rivieren als door beschutte kanalen en slootjes. Behalve een groot aantal foto’s en kaarten vindt men in deze gids tips voor het voorbereiden van een tocht. Bovendien is er een uitgebreid hoofdstuk over de staande-mastroute – voor hen die met een hoge mast door de lage landen willen varen.


Vaarwijzer Nederlandse binnenwateren

Frank Koorneef

Uitgeverij Hollandia

Eerste druk 2010

Tweede druk 2012

Derde druk 2015

Vierde druk 2020

Vijfde druk 2021

ISBN  978 90 641 0721 4

€39,99

Bestel dit boek hier of koop het in de boekhandel.


Het boek werd niet alleen door de pers, maar ook door lezers  goed ontvangen. Met veel trots  heb ik hieronder een overzichtje gemaakt van wat voorbeelden:


 'Een van de betere uitgaven in dit genre, zeer aanbevelenswaardig' (NBD Biblion)

RECENSIES

Een complete gids

Opnieuw een vaarwijzer in deze flink uitdijende serie bedoeld voor watersporters. Deze editie behandelt alle binnenwateren van Nederland (behalve de Zeeuwse!). Een complete gids waarin alle van kanalen, rivieren en (rand)meren van het Nederlandse vaargebied zijn opgenomen, per regio opgesomd vanaf 'Groningen en Friesland' (Vaargebied A) tot en met 'De Limburgse Plassen en de Maas' (Vaargebied L). Kortom vrijwel alle Nederlandse binnenwateren die bevaarbaar zijn met een motorboot of zeiljacht. Deel 1 bevat praktische tips ter voorbereiding. In deel 2 volgen de vaargebieden, steeds voorzien van een overzichtskaart met daarop de vaarwegen en havens, en vele pittoreske kleurenfoto's. Van elke haven is er een korte omschrijving met de meest noodzakelijke informatie. Van diverse vaarwegen zijn ook goede detailkaartjes opgenomen. De vaargebieden worden aangevuld met 'De staande-mastroute' (vaargebied M), een tocht van Willemstad tot Delfzijl waarvoor de mast niet hoeft te worden gestreken. In gekleurde kaders worden onder de noemer 'scheepspraat' telkens bijzonderheden en wetenswaardigheden over een vaargebied vermeld. Een van de betere uitgaven in dit genre, zeer aanbevelenswaardig. Inclusief register van vaarwegen en havens. (A. Meeusen, NBD Biblion)


Zeer overzichtelijk met erg veel praktische voorbeelden

Top! Aanrader voor iedereen die met de motorboot door Nederland gaat varen. Het leest erg makkelijk en is ruim voorzien van goede kaarten, belangrijke aanwijzingen en bruikbare tips. We hebben het gebruikt ter voorbereiding, maar hebben het onderweg ook vaak opengeslagen. Volgend jaar gaat het boek zeker weer mee! Met ruim 30 vaarroutes door heel Nederland hebben we keus genoeg voor veel geslaagde vakanties met de boot. (bol.com)Informatief en heerlijk om te lezen

Veel praktische en nuttige informatie. Schitterende foto's om bij weg te dromen. Grappige anekdotes. Leuk om te gebruiken ter voorbereiding van een tocht en heerlijk om door te bladeren in de wintermaanden wanneer de zomer maar niet wil komen.

Ook erg leuk cadeautje voor mede-schippers! Een echte aanrader!

Pluspunten:

Rijk geillustreerd, Inspirerend, Volledig, Praktisch, Heldere uitleg. (bol.com)


Mooi boek

Mooi boek, veel nuttige informatie en leuke foto's. (Vaarwinkel.nl)


Handige informatie voor de watersporter

Handige en handzame informatie met veel toeristische gegevens en gegevens over vaarwegen en de desbetreffende obstakels daarin. (bol.com)
SUCCESVOL

Nu de 6de druk van Vaarwijzer Nederlandse binnenwateren een feit is, kan vastgesteld worden dat dit één van de meest succesvolle Vaarwijzers is. Duizenden watersporters varen door Nederland met dit boek aan boord,  hopelijk als naslagwerk en inspiratiebron!

INTERVIEW


BOOTmagazine april/mei 2010

Voor het Belgische watersporttijdschrift BOOTmagazine van april/mei 2010 werd ik geïnterviewd.

Een citaat: "De auteur van de Vaarwijzer Nederlandse binnenwateren, Frank Koorneef, blikt terug op tien jaar vaarreportages voor het Nederlandse tijdschrift de 'Waterkampioen'. We mogen dus aannemen dat we met een ervaren gids te maken hebben. Toch stond hij niet voor een eenvoudige opdracht. (...) Hoe pers je al die kilometers vaarwater in een boek? Geen eenvoudige opdracht, aldus Frank Koorneef:

'Absolute volledigheid is niet haalbaar, ik heb dus keuzes moeten maken. Relevantie voor een breed publiek stond daarbij voorop. Het zoeken naar de goede verhouding tussen het verhalende en het informatieve was niet eenvoudig.'

(...) Genieten vanaf het water, daar gaat het in essentie om en dat gevoel wist Frank Koorneef virtuoos -dat is hij aan zijn gitaarspel verplicht- over te brengen. Hij leverde dan ook een naslagwerk af dat praktisch én leuk is. "


Interessant


  • Vaarwijzer Nederlandse binnenwateren werd in 2010 voor het eerst gepresenteerd aan het publiek op 'Boot Holland' in Leeuwarden.


  • Tegelijkertijd kwam ook Vaarwijzer Noord-Duitse binnenwateren uit, van schrijfcollega's Bernhard Munneke en René Vleut.


  • In 2012 verscheen de tweede druk van Vaarwijzer Nederlandse binnenwateren.


  • Het boek is een tijdje als App voor Ipad en Android verkrijgbaar geweest, maar vanwege technische problemen is dat experiment beëindigd. Niettemin werden duizenden apps van de Vaarwijzer gedownload via ITunes en Google Play.


  • Alle kaartjes in Vaarwijzer Nederlandse binnenwateren zijn getekend door René Vleut, auteur van (onder meer) Vaarwijzer Scandinavië en de Oostzee.


  • De serie Vaarwijzers bestaat uit  9 delen, die bijna alle voor watersporters interessante wateren van Noordwest-Europa beschrijven. Van de Oostzee tot Engeland, van de Noordzee tot Biskaje. En de Franse en Duitse binnenwateren.


  • De Vaarwijzerserie heeft in de loop der tijd een erg goede reputatie opgebouwd. Voor menigeen zijn het standaardwerken voor een bepaald vaargebied. Ze mogen dan ook in geen enkele boordbibliotheek ontbreken...!

Schrijven en genieten

Voordat ik begon met schrijven aan dit boek heb ik eerst lang nagedacht. Een van de eerste dingen die ik me afvroeg was hoeveel binnenwater we eigenlijk hebben. Navraag bij Rijkswaterstaat leerde mij dat het gaat om 6676 kilometer, niet weinig voor zo’n klein landje. De meeste kilometers worden geleverd door de kanalen, samen goed voor 2685 km. Verrassend genoeg is ‘slechts’ 1413 km rivier, waarvan 823 km gekanaliseerd. Voor vaargeulen rekent RWS 1512 km en voor plassen/merengebieden 806 km. Laatste categorie is vaarweg door havens en voorhavens, samen nemen ze de resterende 260 km voor hun rekening. Maar hoe pers je al die kilometers vaarwater in een boek? Absolute volledigheid is niet haalbaar, het is duidelijk dat ik een keuze moest maken. In een aantal gevallen maakte het feit dat ik voor Waterkampioen tientallen reportages over vaargebieden in Nederland heb gemaakt de keuze gemakkelijker, want daarmee had ik al een hoop informatie verzameld. Met dit materiaal legde ik de basis. Aanvullend heb ik gekozen voor wateren die of als vaarweg erg belangrijk zijn, of op de een of andere manier bijzonder zijn. Ik hoop dat de door mij gemaakte keuze zoveel mogelijk mensen bevalt.


Met al je zintuigen

Tijdens het schrijven aan dit boek (hetgeen zich voornamelijk buiten het vaarseizoen afspeelde) was ik in gedachten eigenlijk voortdurend op het water. Ik rook weer het vleugje dieselwalm op de buitenlucht, de teer- en oliegeur van een passerend vrachtschip, hoorde weer het kraken van een onwillige sluisdeur, het bruisen van het boegwater en voelde mezelf weer deinen op de golfslag van de drukke beroepsvaart in de Rotterdamse Veerhaven. En ik zag mezelf weer, vanaf de onstuimige weidse Merwede, via de piepkleine Lingesluis, de oude stad Gorinchem invaren. Of ik zag vanaf het denkbeeldige gangboord een fraaie zonsondergang op een verstilde kreek, met een rietkraag en een paar wilgen in de verte. Alles bij elkaar is dit waar het bij het varen op de binnenwateren om gaat: het met al je zintuigen genieten van het vele bijzonders dat Nederland vanaf het water te bieden heeft.