Vaarwijzer Belgische binnenwateren


VAARWIJZER BELGISCHE BINNENWATEREN

Nu de vierde druk in de boekhandel!


België beschikt over een dicht netwerk van vaarwegen, waardoor het mogelijk is om in elke regio te varen: van het vlakke Vlaamse land rond Gent en Brugge tot de hoge rotsen aan weerszijden van de Maas bij Namen.


Voorbereiding en tips

Deze Vaarwijzer geeft een overzicht van alle Belgische binnenwateren. Aan de hand van omschrijvingen, foto’s, kaartjes en anekdotes weet de lezer wat hij onderweg tegenkomt en welke interessante plaatsen er langs het water te vinden zijn. In een apart deel van dit boek wordt dieper ingegaan op een van de meest tot de verbeelding sprekende toertochten voor de motorboot: het Rondje Moezel, dat loopt over Maas, Moezel en Rijn door België, Frankrijk, Luxemburg en Duitsland.

Anders varen

Het is niet algemeen bekend dat België een wijd vertakt net van vaarwegen heeft dat qua dichtheid niet veel onderdoet voor dat van Nederland. De totale lengte van de Belgische binnenwateren is 1500 kilometer. Net zoals in Nederland is iedere streek van België over het water bereikbaar, met uitzondering van de hogere delen van de Ardennen in Belgisch Luxemburg. Ook alle belangrijke steden zijn over het water bereikbaar. Met name Vlaanderen heeft een lange geschiedenis op het gebied van de scheepvaart. Al in zeer vroege tijden maakten de Vlamingen gebruik van sluizen. Oeroude steden als Antwerpen, Gent en Brugge danken een groot deel van hun welvaart en hun uiterlijk (met uitgestrekte havengebieden of grachten met boogbruggetjes) aan een rijk verleden vol scheepvaart. Varen door België is anders dan varen door Nederland. De oevers zijn anders, de dorpen en steden langs het water zijn anders, de schepen zijn anders en toch lijken veel dingen zo vertrouwd. Hoe dichtbij België ook is – zeker vanuit het zuiden van Nederland – je vaart toch echt in het buitenland. Waar je de grens ook passeert, de kennismaking met België vanaf het water is bijzonder.


Vaarwijzer Belgische binnenwateren

Frank Koorneef

Uitgeverij Hollandia

1ste druk 2012

2de druk 2016

3de druk 2020

4de druk 2022

ISBN 978 90 6410 7733

€39,99


WETENSWAARDIG


Vaarwijzer Belgische binnenwateren werd in 2012 tegelijkertijd gepresenteerd op Boot Holland in Leeuwarden en op de Belgian Boat Show in Gent. Tegelijkertijd met de presentatie van de Vaarwijzer werd ook het boek 'Een krijger onderweg naar huis' van collega-auteur Henk de Velde ten doop gehouden. Van beide boeken werd een 'eerste exemplaar' uitgereikt aan gedeputeerde van Friesland Jannewietske de Vries en Tweede Kamerlid Sander de Rouwe.

Een citaat uit het persbericht:

"Signeersessies Frank Koorneef en Henk de Velde

De bekende wereldomzeiler en avonturier Henk de Velde en ook publicist, fotograaf en schrijver Frank Koorneef zullen van vrijdag tot en met maandag tijdens Boot Holland signeersessies houden en vragen beantwoorden over hun laatst verschenen boek. Frank Koorneef met zijn boek ‘met een Doerak door de Belgische –en Nederlandse– binnenwateren' versus Henk de Velde ‘met een trimaran over de wereldzeeën': een groter contrast is amper denkbaar, maar wel beiden met een passie voor het varen."


Ook dit boek werd door pers en lezers  goed ontvangen. Met veel trots  presenteer ik hier wat  voorbeelden:'Wie dit jaar plannen heeft om die kant op te gaan, kan ik maar één ding adviseren: aanschaffen dit boek.' (Waterkampioen)

RECENSIES


België en meer

'Wie deze rubriek wel eens vaker leest, weet dat ik een fan ben van deze serie Vaarwijzers van Hollandia. En de nieuwste, de Belgische binnenwateren, bevestigt me daarin. Compleet, duidelijk, logisch en overzichtelijk. De informatie goed gescheiden in 'praktisch' en 'leuk om te weten'. Auteur Frank Koorneef, bekend uit de Waterkampioen, heeft België opgedeeld in zeven vaargebieden en beschrijft vlot, bondig en compleet wat je moet weten. Bovendien krijg je bij deze vaarwijzer wat extra's: het bekende rondje 'Maas-Moezel-Rijn' in een apart hoofdstuk. Wie dit jaar plannen heeft om die kant op te gaan, kan ik maar één ding adviseren: aanschaffen dit boek.' (Waterkampioen)

'De Vaarwijzer bundelt veel praktische en toeristische informatie op een heel toegankelijke manier' (NBD Biblion)

'Veel praktische en toeristische informatie'

'Vaargids voor recreanten voor de Belgische binnenwateren, gericht op watersporters die met een klein motorjacht varen. Uitgeverij Hollandia heeft al zo'n vijftien vaarwijzers voor de watersport uitgegeven; de meeste zijn bestemd voor (zee-)zeilers. De auteur schrijft ook in de Waterkampioen en dat is herkenbaar in de stijl van deze vaargids. In deel 1 komen de voorbereidingen voor vertrek aan bod: planning, theorie en praktische informatie. Deel 2 biedt een beschrijving van de waterwegen met toeristische informatie, verdeeld over zeven vaargebieden in België en een deel over Moezel en Rijn door Luxemburg en Duitsland en Nederland. De gids is voorzien van een summiere nautische woordenlijst Nederlands-Frans-Duits. De Vaarwijzer bundelt veel praktische en toeristische informatie op een heel toegankelijke manier en is handzaam genoeg om mee te nemen op vakantie. De indeling is overzichtelijk en de tekst is geillustreerd met veel kleurenfoto's. Met register van vaarwegen en (haven)plaatsen.' (Drs. H.H. Puite/NBD Biblion)Mooi boek over de Belgische wateren en plaatsen

Ik vind dit een uitstekend boek om te lezen tijdens de voorbereidingen van een (motorboot)vaartocht naar Belgie, en zeker voor het rondje Maas-Moezel-Rijn. Je vindt er goede beschrijvingen van de vaarwateren, aanlegplaatsen en info over interessante steden. Naast dit boek heb je tijdens je vaartocht natuurlijk nog wel vaarkaarten nodig. (bol.com)

Vaarwijzer Belgische binnenwateren

Mooi en praktisch overzicht van het waterwegennet van België. Vakkundig opgebouwd boek met nuttige tips en praktische aanwijzingen. Heel handig bij voorbereiden van een trip op het water in ons vlak Vlaanderen en de wat wildere Maasvallei. Ook interessant toermaatje op de Moezel! Aanrader. (Vaarwinkel.nl)


Nog een paar reacties van diverse lezers (Vaarwinkel.nl):

'Mooi leerzaam boek'.

'Heerlijk, kijk- en leesboek en ik weet zeker, straks in België een prima naslagwerk ter plaatse.'

'Aanrader.'

'Veel interessante weetjes.''De snaren van de verwondering'


(uit: BOOTmagazine online, februari 2011)
(...)'Je zou natuurlijk op de nieuwe Vaarwijzer voor België van Frank Koorneef kunnen wachten maar die is pas voor 2012 gepland. Frank neemt even wat meer tijd om door ons Bourgondisch land te varen. Iets wat je beslist ook moet doen, het mooiste stukje ligt vaak in je eigen achtertuin. Frank Koorneef is guitaarleraar en bracht vorig jaar de Vaarwijzer Nederland op de markt. Dat was het resultaat van meer dan tien jaar toervaren door Nederland. Naar aanleiding van deze uitgave verscheen in BOOTmagazine een interview met Frank waarin hij zij visie op toervaren toelichtte. Hij is beroepshalve guitaarleraar, maar hij ‘rockt’ niet door het vaarlandschap, integendeel, hij beroert eerder subtiel de snaren van de verwondering en de beleving.'

BOOTmagazine online, februari 2011

VIDEO

Bij de introductie van deze vaarwijzer in 2012 heb ik een promotieclip gemaakt. Bekijk de video hier:


'Geen stukje binnenwater onvermeld'


In het Belgische watersporttijdschrift BOOTmagazine wordt regelmatig aandacht besteed aan de Vaarwijzerserie van Hollandia.

Zoals in februari-maart 2012, toen er een hele pagina aan twee zojuist verschenen vaarwijzers werd besteed.Een gesigneerd exemplaar

Interesse in een gesigneerd exemplaar van dit boek?

Stuur even een mailtje!

Logisch vervolg

Mijn eerste kennismaking met België als vaarland vond een flink aantal jaren geleden plaats tijdens een lange vaartocht, die ons onder meer over de Schelde naar Noord-Frankrijk voerde. Op de terugweg zeiden we tegen elkaar: ‘Eigenlijk is het zonde om maar zomaar door België te racen, zonder meer tijd uit te trekken voor een verdere verkenning.’ Het jaar daarop planden we dan ook een weekje Antwerpen; tenslotte ligt die stad vanaf onze thuishaven op een vaarafstand van slechts een paar dagen. Met onze boot midden in het centrum afgemeerd, namen we alle tijd om ons heerlijk in het Antwerpse stadsleven onder te dompelen. Al gauw volgden wat verdere vaartochten, waarbij we steden als Gent en Brugge via het water opzochten, of het gebied rond de Kempense kanalen. Op deze manier verkenden we steeds nieuwe delen van België vanaf het water en waren vaak aangenaam verrast.

We leerden dat het, ondanks de soms wat eentonige Belgische vaarwegen, toch bijzonder ‘plezant’ was om door België te varen, niet alleen door de vaak mooie omgeving en de gastvrije steden, maar ook omdat we veel leuke ontmoetingen hadden met gastvrije en vriendelijke mensen. Maar we merkten ook dat belangrijke vaarinformatie in België soms bijzonder moeilijk  te vinden was, mede door het feit dat er zeer weinig publicaties over heel België zijn. Hierdoor was het voorbereiden van een vaartocht door België lang niet altijd even gemakkelijk. Na het uitkomen van de Vaarwijzer Nederlandse Binnenwateren in 2010 was het in kaart brengen van de Belgische binnenwateren, en het schrijven van Vaarwijzer over dat vaargebied, voor mij dan ook een logisch vervolg.


Nog verder weg

Door de ligging tussen Nederland en Frankrijk, is het lot van België dat het een doorgangsland is tussen deze twee landen. Een langere vaartocht, zoals het ‘Rondje Moezel’ dat door enkele van de mooiste gedeelten van Frankrijk, Luxemburg en Duitsland voert, zal in bijna alle gevallen beginnen met een vaartocht door België. Dit was dan ook de belangrijkste reden om het Rondje Moezel, één van de meest tot de verbeelding sprekende toervaartochten, als een apart onderdeel op te nemen in deze gids over de Belgische binnenwateren.

Met deze vaarwijzer bij de hand (ook aan boord) is het mogelijk om je eigen ontdekkingsreis voor te bereiden en uit te voeren. Ik wens iedereen daarbij veel voorpret en vaarpret!