Vaarwijzer Noord-Franse binnenwateren

VAARWIJZER NOORD-FRANSE BINNENWATEREN

Bereid je vaartocht door Noord-Frankrijk goed voor!

Toen duidelijk werd dat de populaire, maar steeds meer verouderd rakende Vaarwijzer Franse binnenwateren van Nelly Duijndam en Bas Westerweel niet meer herdrukt zou gaan worden, gingen uitgeverij Hollandia en ik aan het zoeken naar de mogelijkheden voor een boek dat de groeiende groep Frankrijk-vaarders blij zou kunnen maken, en vooral zou kunnen voorzien van bruikbare en up-to-date nautische informatie. We kozen om verschillende redenen voor een focus op Noord-Frankrijk, niet in de laatste plaats omdat verreweg de grootste groep watersporters niet de tijd heeft om dieper Frankrijk in te varen. Er is immers minimaal 5 weken nodig om een 'rondje Parijs' te varen, en dan nog zul je op heen en terugweg regelmatig behoorlijk lange vaardagen moeten maken.

Vandaar dat, behalve uitgebreide aandacht voor een vaartocht naar de lichtstad, ook alle vaarwegen in Picardië, Champagne-Ardennen, Vogezen en Elzas in dit boek beschreven staan. Zonder het populaire 'rondje Moezel' te vergeten, dat behalve door de Maas en Moezelstreek ook over de Rijn loopt.

Maar ook mensen die ervan dromen van het met eigen schip naar de Middellandse Zee te varen zijn niet vergeten: een apart deel van het boek beschrijft alle doorgaande vaarwegen in Midden- en Zuid-Frankrijk.


Voorbereiding en tips

Deze Vaarwijzer geeft een overzicht van alle binnenwateren in Noord-Frankrijk. Aan de hand van omschrijvingen, foto’s, kaartjes en anekdotes weet de lezer wat hij onderweg tegenkomt en welke interessante plaatsen er langs het water te vinden zijn.


Vaarwijzer Noord-Franse binnenwateren

Frank Koorneef

Uitgeverij Hollandia

Eerste druk 2018

ISBN 978 90 6410 6569

€41,99

Pagina's 24 en 25 uit het boek, het begin van het hoofdstuk Vaaraanwijzingen:


RECENSIES'Koorneef bezorgde me een leuk en verrassend weekend met zijn beschrijvingen van mooie vaargebieden.'

(uit Spiegel der Zeilvaart, 2018\7)


Al eerder schreef Frank Koorneef Vaarwijzers over de Nederlandse binnenwateren en over de Belgische binnenwateren. Met deze nieuwe vaarwijzer ontstaat letterlijk een aansluiting op de Noord-Franse rivieren en kanalen, de Maas en Rijn en de route naar de Middellandse Zee. Het is bewonderenswaardig hoe hij alle waterwegen, aanlegplaatsen en sluizen tot in detail bespreekt, tips geeft en achtergronden schetst zodat je geen leuke uitstapjes onderweg hoeft te missen. Want je vaart zomaar langs een bezienswaardigheid als je er niet eerst over hebt gelezen.

De vaarwijzer is zeer overzichtelijk opgezet. Na een deel over de voorbereidingen voor schip en bemanning, denk aan alle scheepspapieren enz., komen de vaaraanwijzingen. Frank schrijft over de beroepsvaart, het passeren en opgelopen worden (dat gebeurt vaak heel close), het passeren van bruggen en sluizen en zo meer. Vervolgens hoe je op Moezel en Rijn moet varen in verband met het nemen van binnen- en buitenbochten en het interpreteren van blauwe borden. Als je zo de eerste 40 pagina’s hebt gelezen, kun je een vaargebied uitkiezen, Koorneef wijst er maar liefst acht aan. Van Nord-Pas-de Calais, Picardië, naar Parijs, de Champagnestreek, de Maas, Moezel en Rijn en tot slot de Vogezen en de Elzas. In deel III beschrijft Koorneef de routes naar het zonnige zuiden.

Ik kreeg deze Vaarwijzer op een vrijdag in de bus ter bespreking en Koorneef bezorgde me een leuk en verrassend weekend met zijn beschrijvingen van mooie vaargebieden. Ik heb zitten genieten van de honderden prachtige kleurenfoto’s en de vele goede detailkaartjes. Tijdens autoritten door België en Noord-Frankrijk proberen we - als het maar enigszins kan - wegen langs het water te vinden. Als je het goed uitkient, lukt dat vaak ook nog. Maar vanaf het water is het natuurlijk nog veel mooier. Ik ken platbodemschippers die wel eens een jaar of langer de mast in de winterberging hebben gelaten en met een klein strijkbaar mastje in de mastkoker voor het toplicht, tochten naar België en Frankrijk maakten. Deze werkelijk zeer fraai verzorgde en gedetailleerde Vaarwijzer is een goede  inspiratiebron voor hen die dat ook eens willen.

Zeer warm aanbevolen en de prijs meer dan waard!

Pagina's 224 en 225 uit het boek, het begin van het hoofdstuk De Doorgangsroutes:

'Een zeer overzichtelijke en zeer handige handleiding voor wie met zijn motorboot/schip naar België, Frankrijk en het zuiden van Duitsland vaart.' (A. Meeusen NBD Biblion)


Noord-Frankrijk wordt ook wel het land van de duizend sluisjes genoemd. En dat is niet voor niets; wie gaat spelevaren in het noorden van Frankrijk dient daar rekening mee te houden. Het staat gegrift in deze uitgave, met andere woorden: neem je tijd. Als pleziervaarder heb je de tijd en neem dan ook de tijd om dit boek te lezen. Het staat vol praktisch tips en alle vaarroutes staan keurig opgetekend. Inclusief een belangrijk deel van de (Zuid-)Duitse, met de Moezel, Maas en Rijn. Ook alle kanalen die goed tot redelijk bevaarbaar zijn als doorvaart om richting het zonnige zuiden te varen, staan genoteerd. Het boek beschrijft per vaargebied ook de aanlegplaatsen/havens en allerlei steden, dorpen en bezienswaardigheden. Kortom: een zeer overzichtelijke en zeer handige handleiding voor wie met zijn motorboot/schip naar België, Frankrijk en het zuiden van Duitsland vaart. Deel uit de serie 'Hollandia vaarwijzers'. Voorzien van enkele eenvoudige kaartjes en kleurenfoto's. Met een lijst scheepstermen in het Nederlands, Frans en Duits en een register van alle vaarwegen en havenplaatsen.

'Met de boot naar de Côte'


(uit: Côte & Provence derde kwartaal 2018)

Hieronder volgt een overzicht van alle in het boek besproken vaarwegen:


VAARGEBIEDEN NOORD-FRANKRIJK

Vaargebied A Nord-Pas-de-Calais

Canal de Furnes

Liaison Dunkerque-Escaut

Scarpe

Canal de Lens

Canal de Beuvry

La Houlle

Aa

Canal de Calais

Canal de Bourbourg

Dérivation de Mardyck

Lys

Canal de la Deûle

Canal de Roubaix en Marcq canalisée

Escaut

Vaargebied B Picardië

Canal du Nord

Canal du St.-Quentin

Canal de la Somme

Canal de la Sambre à l'Oise

Vaargebied C Naar Parijs

Canal latéral à l'Oise en Oise

Seine

Canal St.-Martin

Canal St.-Denis

Canal de l'Ourcq

Marne

Vaargebied D Champagne

Canal de l'Oise à l'Aisne

Canal latéral à l'Aisne en Aisne

Canal des Ardennes

Canal de l'Aisne à la Marne

Canal latéral à la Marne

Vaargebied E Maas

Maas

Canal de la Marne au Rhin van Vitry-le-Francois naar Troussey (deel 1)

Vaargebied F Moezel

Canal de la Marne au Rhin van Troussey naar Nancy (deel 2)

Embranchement de Nancy

Moselle van Nancy naar Trier

Mosel van Trier tot Koblenz

Vaargebied G Rijn

Rijn

Vaargebied H Vogezen en Elzas

Canal de la Marne au Rhin van Nancy naar Strasbourg (deel 3)

Canal des Houilières de la Sarre


DOORGANGSROUTES NAAR HET ZUIDEN


Midden Frankrijk

Bourgondië:

Haute Seine

Canaux du Centre

Yonne en Canal du Nivernais

Canal du Bourgogne

Vogezen:

Canal entre Champagne et Bourgogne

Canal des Vosges

Canal du Rhône au Rhin

Zuid-Frankrijk

Saône en Petit Saône

Rhône

Canal du Midi

Canal Latéral à la Garonne