Met staande mast door Nederland

MET STAANDE MAST DOOR NEDERLAND

Nu in tweede druk verschenen!


Ontdek de binnenwateren van Nederland zonder de mast te hoeven strijken... In MET STAANDE MAST DOOR NEDERLAND wordt het verrassende en avontuurlijke vaargebied voor zeilschepen met staande mast beschreven. Voor menig zeiler die over de Nederlandse binnenwateren vaart, zal een  een wereld opengaan. Nederland biedt namelijk ongekende mogelijkheden op besloten binnenwater.


Dichtbij en toch avontuurlijk

Veel zeilers hebben hun focus op het open water van de Noordzee, de Waddenzee of het IJsselmeer - en terecht, want daar kan immers naar hartenlust gezeild worden. Maar door die blik op de verre einders, kun je gemakkelijk over het hoofd zien dat er voor zeilschepen in grote delen van Nederland uitgebreide mogelijkheden zijn om juist van het binnenwater te genieten, zonder dat je mast een probleem oplevert.

Sterker nog, de plassen, rivieren en vaarten van Nederland zijn een vakantiebestemming op zich. Veel watersporters gaan steeds vaker voor een kortere periode met hun zeilschip weg. Hierdoor kan de reisbestemming niet erg ver weg liggen en een paar dagen verwaaid liggen snoept dan wel erg veel van die toch al korte tijdsspanne af. Als je dan bedenkt dat je op het besloten binnenwater veel minder van het weer afhankelijk bent, kan het heel verfrissend zijn om de steven eens de andere kant op te wenden.

Afwisseling tussen stad en land

Een van de meest fijne aspecten van het varen op de binnenwateren is de enorme afwisseling die je op een vaardag kunt hebben. Het is in alle delen van het land mogelijk om de dag te starten midden in een grote stad, om vervolgens -nadat een paar bruggen voor je open gegaan zijn- een luttel aantal vaaruren later midden in de natuur te lunchen, hetzij achter je anker, hetzij aan een steigertje voor het riet. Of andersom, na je ontbijtje in een poldersloot gooi je voor en achter los en 's middags lig je midden in een gezellige stad, met je eigen boot als terras, al dan niet achter een glas koele witte wijn. Een andere voordeel dat de binnenwateren bieden, is dat de oevers heel vaak heel dichtbij zijn. In plaats van voortdurend bezig zijn met het afstellen van koers, wind en zeilvoering, kun je veel meer om je heen kijken. En je mede opvarenden ook!


Met staande mast door Nederland

Ontdek de  binnenwateren met je zeilschip

Frank Koorneef

Uitgeverij Hollandia

Eerste druk 2016

Tweede druk 2022

ISBN  978 90 641 07702


€24,99


'Het nieuwe standaardwerk van Frank Koorneef- Hollandia' (www.watersportalmanak)

In dit boek worden alle binnenlandse vaargebieden beschreven waar je met een zeilschip met vaste mast kunt varen.

Hollandse Delta: de benedenrivieren rond Dordrecht en Rotterdam, plus de Biesbosch

Hollands binnenland:

Het Groene Hart rond Gouda en de Hollandse plassen

Vecht en Randmeren:

Naast de Vecht, van Muiden tot aan Maarssen, ook de Loosdrechtse Plassen en alle Randmeren van Gooimeer tot Ketelmeer

Noord-Holland:

De vaargebieden rond Haarlem en Amsterdam, de Zaan en de Kop van Noord-Holland

Kop van Overijssel:

Alle bezeilbare wateren rond het Kampereiland, de Wieden en de Weerribben, inclusief de route binnendoor naar Friesland

Zuidwest-Friesland:

Het Friese merengbied rond Lemmer, Heeg en Sneek en de trekvaarten tussen Bolsward en Workum

Noord Friesland:

Alle met staande mast bereikbare wateren tussen Harlingen, Leeuwarden, Bergum en het Lauwersmeer

Groningen:

Binnendoor van Lauwerszee naar Eems-Dollard via het Zoutkamperrif en het Reitdiep;

van stad Groningen naar Delzijl via het Eemskanaal, het Winschoterdiep en Westerwoldse Aa


Citaat uit de promotekst:

Diverse verrassende en avontuurlijke vaargebieden voor zeilschepen met staande mast. Anders dan u zou vermoeden, blijkt Nederland ongekende mogelijkheden op besloten binnenwater biedt. Overal kunt u komen, van de Friese meren tot grote delen van de benedenrivieren, van het plassengebied rond de Kaag tot de Kop van Overijssel, en zelfs in een groot aantal steden.


  •     Uitgebreid, handzaam en origineel
  •     Voor zeilers die eens wat anders willen
  •     Geschreven door dé expert van de Nederlandse binnenwateren


In online zeilmagazine Zilt stond deze recensie van het boek:

Recensie NBD Bilblion

Zeilen doe je op open water. Althans, dat denken sommige zeilers. Ten onrechte, want ook met een staande mast van 14 meter of meer valt er een wereld te ontdekken op de Nederlandse binnenwateren. Frank Koorneef, die al eerder verschillende vaargidsen publiceerde, beschrijft in dit boek 23 toeristische binnenvaartroutes waarbij je die mast niet hoeft te strijken, van Noord- en Zuid-Holland via Flevoland en Overijssel tot in Friesland en Groningen. Bij elk vaargebied geeft hij een overzichtskaart, een routebeschrijving, praktische informatie en een aantal tips met betrekking tot bezienswaardigheden langs de route. Overzichtelijk, beknopt, en uitvoerig geïllustreerd.


Dr. D.G. van der Steen, NBD Biblion