Overige boeken


Drie van mijn boeken worden niet meer gedrukt. Hieronder wat informatie over deze drie 'oude' gidsen.

De mooiste routes uit 10 vaarroutes in de Randstad, 10 vaarroutes in Friesland en 25 Toertochten voor motorboot en sloep zijn samengebracht in 35 Toertochten voor motorboot en sloep, verschenen in 2019, herdrukt in 2020 en in 2021 in derde- én vierde druk verschenen. Dit boek heeft een eigen pagina.


10 Vaarroutes door de Randstad

10 VAARROUTES DOOR DE RANDSTAD


  In 2014 verscheen het boek 10 Vaarroutes door de Randstad bij uitgeverij Hollandia. In deze gids vind je de tien allermooiste vaarroutes door de Randstad.

 


Het boek bevat  dag- en weekendtochten, die zowel door het Groene Hart als dwars door de steden lopen. Alle routes zijn geschikt voor sloepen en de meeste (maar niet allemaal) voor kajuitmotorboten. De routes eindigen bij het vertrekpunt en bevatten -speciaal voor sloepeigenaren- handige B&B-overnachtingsadressen en informatie over trailerhellingen. Door middel van knooppunten kun je gemakkelijk routes combineren, zodat je de lengte van de tochten zelf kunt aanpassen.


Veelzijdig vaargebied

De Randstad is zo ongeveer het meest veelzijdige vaargebied ter wereld. Je zult behoorlijk je best moeten doen om ergens anders een gebied te vinden waar je binnen een straal van pakweg 75 km zo veel vaarwateren van verschillend formaat en sfeer vindt. Weliswaar is de eerste associatie bij de Randstad voor veel mensen: een drukbevolkt stedelijk gebied, met wat half volgebouwde groene ruimte daartussen. Dat is misschien wel waar, maar voor ons watersporters is vooral van belang dat je met je boot dwars door het centrum van veel van die steden kunt varen, over grachten en via singels of oude binnenhavens: denk hierbij aan Amsterdam, Leiden, Haarlem, Gouda, Utrecht, Gorinchem en Schiedam. En de groene ruimte tussen de steden en dorpen is juist vanaf het water heel aantrekkelijk, want hier liggen prachtige en relatief uitgestrekte natuurgebieden.


Praktisch

Door de heldere plattegronden, vaste indeling per vaartocht en praktische tips is de gids makkelijk te gebruiken. Alle routes eindigen bij het vertrekpunt en bevatten voor sloepeigenaren allerlei B&B-overnachting-adressen en informatie over trailerhellingen. Door de goed gekozen knooppunten kunnen routes gecombineerd worden en kan de lengte van de tochten zelf worden aangepast.


 • Voor motorboot- en sloepvaarders
 • Routes voor één dag of een weekendje weg
 • Door het Groene hart en de mooiste steden van de Randstad
 • Met plattegronden
 • Veel praktische tips
 • Routes combineren tot een langere vaartocht


10 Vaarroutes door de Randstad

Frank Koorneef

Uitgeverij Hollandia

Eerste druk 2014

ISBN 978 90 6410 591 3


Niet meer verkrijgbaar

RECENSIES


'Helder overzicht'


Tien vaarroutes van 9 tot 100 km door de Randstad biedt dit reisgidsje, dat is bestemd voor hen die de West-Nederlandse binnenwateren bevaren met een motorboot of sloep. Het gaat om dag- en weekendtochten van twee tot twaalf uur, die gaan door Amsterdam en in de omgeving van Haarlem, Leiden, Alphen, Gouda, Woerden, Rotterdam, Dordrecht en Gorinchem. Na een helder overzicht van de tochten met essentiële vaargegevens over onder andere diepgang en sluizen, evenals praktische aanwijzingen over het varen in dit gebied, volgen de routes zelf. Ze beginnen met een kaartje met start- en knooppunten, gevolgd door bezienswaardigheden, activiteiten, een routebeschrijving en aanleg- en overnachtingsadressen, in het bijzonder van bed & breakfast. Een en ander wordt afgewisseld door kaderteksten met wetenswaardigheden over de streek. Kleurenfoto's verluchten dit gidsje voor recreatievaarders in de Hollandse binnenwateren. Vrij kleine letter.


Dr. J. Kroes, NBD Biblion


'Een heerlijk begin om de routes uit te zetten'


Frank Koorneef laat zich met het boek 10 Vaarroutes door de Randstad weer van zijn goede kant zien. Een hanteerbaar boekje op mooi papier. Overzichtelijk en met heerlijk zonnige foto's, want vooral in de zomer wemelt het van de watersporters in het meest veelzijdige vaargebied ter wereld: de Randstad.

Het mooie weer komt er aan en u heeft een motorboot of een sloep, dan is dit boekje een heerlijk begin om alvast de routes uit te zetten.

Spiegel der Zeilvaart - 13-5-2014

DE RANDSTAD VANAF

HET WATER


Linschoten

MEER WETEN

WELKE VAARROUTES WAREN TE VINDEN IN DIT BOEK?

De tien vaarroutes liggen verspreid over de gehele Randstad, van noord naar zuid en van west naar oost:

 1. Over de Amsterdamse grachten
 2. Langs Trekvaart en Ringvaart
 3. Rondje Kaag en Braassem
 4. Naar de Nieuwkoopse Plassen
 5. Vecht, veen en Amstel
 6. Een ‘acht’ rond Woerden
 7. Over de Hollandse IJssel en Lek
 8. Hoge dijken en laaggelegen polders
 9. Zeehavens en groene oevers
 10. Door de Biesbosch

10 VAARROUTES DOOR FRIESLAND

In 2015 kwam het boek 10 Vaarroutes door Friesland uit. Opnieuw een vaarrouteboek dus, en deze keer met de watersportprovincie-bij-uitstek in de hoofdrol.


Recent onderzoek heeft uitgewezen dat één op de drie Nederlandse watersporters plannen heeft om binnen de eerste paar jaar naar Friesland op vakantie te gaan. Kortom, Friesland is met voorsprong de meest populaire provincie onder watersporters. Hoog tijd om eens 10 mooie nieuwe vaarroutes door Friesland uit te zetten!

Doorlussen dankzij knooppunten

10 dag- en weekendtochten in en om Friesland, geschikt voor allerlei watersporters. Alle beschreven vaarroutes zijn ‘rondjes’ die je weer op het uitgangspunt terugbrengen. En alle vaartochten sluiten op andere routes aan d.m.v. knooppunten, waardoor je heel gemakkelijk verschillende routes aan elkaar kunt doorlussen. Verreweg meeste dag- en weekendtochten zijn ook geschikt voor eigenaars van kajuitboten: toervaarders die op vakantie zijn in Friesland en eens wat nieuwe ontdekkingen willen doen. Of sloepeigenaren die hun sloep in de buurt hebben liggen. Speciaal voor hen die liever op de wal overnachten eindigt iedere vaarroutes, naast een overzicht van aanlegplaatsen, met een overzicht van de nabijgelegen B&B adressen. En ik heb ook gedacht aan eigenaren van een trailerbare sloep: bij iedere vaarroute staan bij het vertrekpunt enkele trailerhellingen aangegeven.


Ontspannen

Uitgangspunt van alle beschreven vaarroutes is een relaxed vaartempo: het is immers vakantie. Uitgegaan wordt van 3 à 4 (en een enkele keer 5 of 6) vaaruren per vaardag, zodat er volop tijd overblijft om stadjes en dorpjes onderweg te verkennen, of even de benen te strekken of een fietstocht te maken. Of om gewoon lekker te ontspannen in het zonnetje.


10 Vaarroutes door Friesland

Frank Koorneef

Uitgeverij Hollandia

Eerste druk 2015

ISBN 978 90 6410 6019


Niet meer verkrijgbaar

MEER WETEN

ELKE VAARROUTES WAREN TE VINDEN IN DIT BOEK?


De tien vaarroutes liggen verspreid over heel Friesland, van noord naar zuid en van west naar oost:


Vaarroute 1: Naar het Lauwersmeer

Rond Dokkum , Bergum, Kollum en het Lauwersmeer

Vaarroute 2: Elfstedentocht

Langs alle elf Friese steden

Vaarroute 3: Dagtocht vanuit Grouw

Rondje langs Drachten, Bergum en Warga

Vaarroute 4: Rondje door de venen

Vanuit Grouw langs Eernewoude, de Âlde Feanen, Nij Beets en Akkrum

Vaarroute 5: Van Bolsward naar Franeker

Over oude trekvaarten, langs Wommels, Oosterlittens, Franeker, Sneek en IJlst

Vaarroute 6: Van Sneek naar Lemmer

Varend langs Langweer, Lemmer, Sloten, Woudsend, Heeg en IJlst

Vaarroute 7: Langs Joure en Heerenveen

Weekendtocht langs  Langweer, Broek, Joure, Heerenveen en Echtenerbrug

Vaarroute 8: Rondje Gaasterland

Vanuit Heeg langs Sloten, Balk en door de bossen van het Gaasterland

Vaarroute 9: Turfroute

Langs Heerenveen, Oldeberkoop, Oosterwolde, Gorredijk en Oldeboorn

Vaarroute 10: Grensroute

Vanuit Echtenerbrug langs Kuinre, Ossenzijl en Oldemarkt


25 Toertochten voor motorboot en sloep

25 TOERTOCHTEN VOOR MOTORBOOT EN SLOEP


Niet minder dan vijfentwintig bijzondere vaarroutes door Nederland en België in één gids. In alle regio's, van Noord Groningen tot Zuid Limburg, van Antwerpen tot Namen.

De vaartochten zijn wisselend van lengte. Je vindt zowel dag- als weekendtochten, maar ook vaarroutes van één of twee weken. En door een systeem van knooppunten zijn de routes aan elkaar te koppelen, zodat je een vaartocht naar eigen inzicht kunt samenstellen. Door de heldere plattegronden, vaste indeling per vaartocht en praktische tips is het een gids met veel gebruiksgemak.


Tips en aanlegplaatsen

Als  een soort van gids leid ik je in dit boek langs stedelijke en landelijke routes en geef bij elke tocht tips over wat er te zien en te doen is. Naast de aanlegplaatsen en trailerhellingen, heb ik ook een overzicht van B&B adressen bij elke vaarroute toegevoegd.


Gemakkelijk koppelen

Vrijwel alle toertochten eindigen weer bij het startpunt van de route. Je kan de routes ook gemakkelijk koppelen door de handig gekozen knooppunten. Zo kun je zelf variëren in de lengte van de tochten. In de gids zitten heldere plattegronden en elke tocht wordt volgens een vaste indeling beschreven.


Inmiddels in tweede druk verschenen!


25 Toertochten voor motorboot en sloep

Frank Koorneef

Uitgeverij Hollandia

Eerste druk 2012

Tweede druk 2014

Derde druk 2016

ISBN 978 90 6410 541 8


Niet meer verkrijgbaar
'Beknopt, duidelijk en overzichtelijk'  (Waterkampioen)

 

Bekend en minder bekend


 De tien routes lopen door alle delen van de  watersportprovincie, van het hoge noorden rond Dokkum en het Lauwersmeer tot het Gaasterland en de grens met Overijssel in het zuiden van Friesland.

Alle bekende en minder bekende plaatsen worden door een route aangedaan. Ik beschrijf vaarroutes over de Friese meren en over de eeuwenoude trekvaarten tussen Sneek, Bolsward, Franeker en Harlingen. Daarnaast vind je  in het boek onder meer een beschrijving van de Elfstedentocht te water, evenals een route over het in 2015 te heropenen Polderhoofdkanaal.


‘Een onmisbare gids voor eigenaren en huurders van zowel sloepen, als motorkruisers. '


De dag-, week- en weekendtochten brengen je naar de meest bijzondere plekken van Nederland en België.

 • Dagtochten, weekendtochten en langere tochten van 1 of 2 weken
 • Elke vaarroute is geschikt voor allerlei soorten toervaarders: zowel voor eigenaren als huurders van sloepen en motorkruisers
 • Extra interessant voor sloepvaarders: bij elke tocht zijn, behalve aanlegplaatsen, ook nabijgelegen B&B-adressen te vinden
 • Voor eigenaren van een trailerbare sloep: bij elk vertrekpunt wordt aangegeven waar je de dichtstbijzijnde trailerhelling kunt vinden.

Overzichtelijke vormgeving en inspirerende beschrijvingen en zeer gebruiksvriendelijk door heldere indeling en kleurgebruik.

Recensie Waterkampioen

RECENSIES

Routes rijgen

Dag- weekend-, en tweewekelijkse tochten. Vijfentwintig stuks in totaal in heel Nederland (en België hoort daar voor dit keer ook bij).

't Slimme zit hem in de introductie van 'knooppunten', zodat je ze moeiteloos aan elkaar kunt rijgen tot één lange vaartocht. Per route krijg je een kort overzicht van gegevens zoals diepgang en doorvaarthoogte, daarna onder de kop 'Zien en Doen' de toeristische informatie, een routebeschrijving vanaf het water en tenslotte de aanleg- en overnachtingsmogelijkheden. Het is beknopt, duidelijk en overzichtelijk. Eén ding is jammer: 't Lettertype is wel wat klein...(Waterkampioen)
Zowel dag-, weekend- als weektochten

Handzaam en modern vormgegeven boekje met vijfentwintig verschillende vaartochten, bedoeld voor motorboten. Onderverdeeld in Noord-Nederland, Midden-Nederland en het zuiden (inclusief België). Zowel dag-, weekend- als weektochten, en voornamelijk routes die hetzelfde begin- als eindpunt hebben. Duidelijke routebeschrijvingen, tips voor wat er zoal te zien en te doen is en praktische informatie over havens en trailer. Elke route wordt onderverdeeld in de hoofdstukjes Routebeschrijving, Zien & Doen en Aanleggen & Overnachten. Met register van plaatsnamen (NBD BIBLION/R.H.)


Niet iedereen was kennelijk even blij met m'n boek, getuige deze recensie:


'geen enkele tocht uitgeschreven in de provincie groningen'

Daar mijn sloep ligt aan het zuidlaardermeer (Kropswolde) was ik zeer geintereseerd in uw boek TOERTOCHTEN voor motorboten en sloepen. Tot mijn grote verbazing geen enkele tocht in de provincie groningen uit geschreven ,ben dan ook zwaar teleurgesteld en stuur het boek dan ook terug.(bol.com)Gelukkig waren er ook anderen, die het boek meer konden waarderen...:

'Aanrader!'

Men heeft in dit boek gekozen voor veelzijdige vaartochten in alle delen van het land. Ook in minder bekende gebieden zoals Drenthe, Brabant en Limburg. En in Groningen, ondanks wat er in de andere recensie staat! Je kunt de kaft openklappen, zodat je op een kaart precies kunt zien waar welke routes liggen.

Het leuke van dit boek is dat er zoveel verschillende vaarroutes in dit boek staan, voor elk wat wils. Dagtochten, weekendtochten en weektochten. Handig om een vaartocht voor te bereiden, maar ook om onderweg erbij te pakken. Ook fijn dat er vaartochten door België opgenomen zijn, dit inspireerd om volgend jaar ook eens over de grens te gaan kijken met onze boot. Kortom een aanrader! (bol.com)


'Nuttig boek'

'Mooi boek met nuttige informatie' (Vaarwinkel.nl)


'Goede aankoop'

'Inmiddels zijn deze boekjes heel herkenbaar. Als je er nog geen hebt, is dit een goede aankoop.' (Vaarwinkel.nl)


'Onmisbaar'

‘Een onmisbare gids voor eigenaren en huurders van zowel sloepen, als motorkruisers.'

(de Telegraaf )


Waarom vaarroutes

Na publicatie van mijn twee Vaarwijzers bleek dat ze erg goed ontvangen werden. En goed verkocht! Het lag  voor de hand om verder te kijken. De vraag rees wat  de Nederlandse, maar ook Belgische watersporters -naast de uitgebreide en diepgaande informatie  uit de vaarwijzers- nog meer interessant zouden vinden. Het antwoord was: suggesties voor vaarroutes door alle delen van deze twee landen!

Van vijfenhalf - tot bijna 400 kilometer

De 25 vaarroutes in dit boek hebben verschillende lengtes. De kortste is een dagtocht van 5,5 km door de Leidse grachten (je hebt hier veel tijd over om uitgebreid de terrasjes te bezoeken!), de langste is een vaartocht van twee weken met een lengte van 385 km, die door zowel Nederland als België loopt. Alle vaarroutes van een of twee weken zijn geschikt voor iedere (kajuit)motorboot en sloep in Nederland en België. Mochten in sommige dagtochten de lage bruggen een probleem zijn, dan kun je eventueel de bijboot gebruiken. Verreweg de meeste routes zijn ‘rondjes’, die je weer op het uitgangspunt terugbrengen. Daarnaast passeren enkele ‘doorgangsroutes’ de revue, waarbij ik je suggesties voor de terugtocht geef.

Geschikt voor iedereen

De dag- en weekendtochten zijn niet alleen geschikt voor sloepeigenaren die hun sloep in de buurt hebben liggen, maar tevens voor eigenaren van een trailerbare sloep: bij elk vertrekpunt wordt aangegeven waar je de dichtstbijzijnde trailerhelling kunt vinden. Alle vaarroutes zijn trouwens ook geschikt voor bezitters - of huurders - van kajuitboten: toervaarders die via de wat langere vaarroutes langs een van de knooppunten varen en hun vaartocht met een of twee dagen willen oprekken.

Heb je aan boord van je sloep geen slaapaccommodatie, geen nood: in alle vaartochten is bij iedere jachthaven de dichtstbijzijnde B&B aangegeven, zodat je zonder zorgen op de wal kunt overnachten. Dit maakt de beschreven routes geschikt voor alle soorten boten en booteigenaren.


MEER WETEN


Overzicht van alle vaarroutes:

Noord

1) Toertocht door Noord-Friesland

2) Van Dokkum naar Zutphen

3) Door de Âlde Feanen

4) Toertocht door Midden- en oostelijk Friesland

5) Dagtocht rond Sneek

6) Van Kampen naar Leeuwarden

7) Weekendtocht door de Weerribben en de Wieden

Midden

8) Toertocht over de Vecht, Nederrijn, Gelderse IJssel en Randmeren

9) Weekendtocht rond Amsterdam en de Zaan

10) Dagtocht rond Loosdrecht

11) Door het Groene Hart

12) Dagtocht door de Leidse grachten

13) Dagtocht door Midden-Delfland

14) Rondje Randstad

15) Heen en weer over de Linge

16) Rondje Rivierenland

17) Weekendtocht rond de Hoekse Waard

Zuid

18) Rondje Oost-Brabant en Limburg

19) Door de Kempen

20) Weekendtocht rond Antwerpen

21) Van Antwerpen naar Gent

22) Toertocht langs Brussel, Namen en Maastricht

23) Over de Leie en de Boven-Schelde

24) Rondje Westhoek

25) Rondje Limburg