Publicaties

FRANK KOORNEEF

Tekstschrijver/fotograaf/gitarist

'De meest complete vaarroutegids voor de binnenwateren van Nederland en België'

35 TOERTOCHTEN VOOR MOTORBOOT EN SLOEP

Veelzijdige en mooie vaarroutes door heel Nederland en België


In 2019 is de nieuwe gids 35 Toertochten voor motorboot en sloep verschenen, in juni 2020 kwam de 2de druk uit. Dit is het meest complete vaarrouteboek voor de binnenwateren van Nederland en België. In deze handige en overzichtelijke gids zijn  de mooiste vaarroutes samengebracht. Dag-, weekend,- en weektochten die door de mooiste delen van beide landen voeren, van het open en waterrijke landschap van Friesland tot de heuvelachtige omgeving van de Maas en de Samber in Midden- en Zuid-België.

De gevarieerde routes zijn overzichtelijk beschreven. Duidelijke overzichtskaarten plattegronden, vaste indeling per vaartocht en praktische tips maken de gids prettig in het gebruik. De handig gekozen knooppunten maken dat routes eenvoudig gecombineerd kunnen worden en de lengte van de tochten zelf kan worden aangepast. Alle routes bevatten voor sloepeigenaren handige B&B- overnachtingsadressen en informatie over trailerhellingen.


Dit boek is een samenvoeging van 25 Toertochten voor motorboot en sloep, 10 Vaarroutes door de Randstad en 10 Vaarroutes door Friesland.


LEES MEER...

'Zeer warm aanbevolen en de prijs meer dan waard!' (Spiegel der Zeilvaart 2018|7)


VAARWIJZER NOORD-FRANSE BINNENWATEREN

De vaargebieden in Noord-Frankrijk en alle doorgangsroutes naar de Middellandse Zee


Sinds eind juni 2018 ligt-ie in de winkels: de meest recente uitbreiding van de succesvolle serie Vaarwijzers. Vaarwijzer Noord-Franse binnenwateren beschrijft de vaargebieden - en dus ook alle vaarwegen- in het Noord-Franse land. Van de heuvelachtige of zelfs bergachtige streken rond de Maas en Moezel, maar ook van de Vogezen en de Elzas, tot het vlakke land van Nord-Pas-de-Calais. En alles wat er tussenligt!

Uitgebreid wordt alle routes naar Parijs beschreven: de snelste, maar ook de mooiste.Door Picardië via het Canal du Nord of het Canal de St.-Quentin naar de Oise en de Seine, maar ook over de Marne dwars door de indrukkwekkende Champagnestreek. Ook de kleine binnendoorkanaaltjes, zoals het Canal des Ardennes, het Canal de l'Oise à l'Aisne en het Canal de Roubaix zijn in het boek te vinden.

Tot slot tref je in dit boek een uitgebreid overzicht van alle binnendoorroutes naar de Middellandse Zee.

LEES MEER...


'Voor Amsterdammers en watersporters die van buiten komen – zelfs met de boot op een trailer – is dit een prima gids' (NBD Biblion)


VAARROUTES AMSTERDAM

De 10 mooiste routes door Amsterdam en omstreken


De waterwegen van Amsterdam hebben een enorme aantrekkingskracht op motorboot- en sloepvaarders. Tijdens het hele vaarseizoen verkennen allerlei bootjes de Amsterdamse grachten, de Amstel en het IJ. Er valt echter nog veel meer te ontdekken in de omgeving van de stad. Deze handige gids bevat de mooiste dag- en weekendtochten door Amsterdam én omstreken.  Dus niet alleen over grachten en het  IJ, maar ook richting de Zaan,  oude Zuiderzeestadjes, Haarlem, Vinkeveen en de Vecht, Muiden en Naarden.

Door de duidelijke plattegronden, de vaste indeling per vaarroute en de praktische tips is de gids makkelijk in het gebruik. Alle routes eindigen bij het vertrekpunt, zijn goed te combineren en bevatten veel extra informatie over bijvoorbeeld overnachtingsadressen en lokale bezienswaardigheden.

LEES MEER...


Vaarwijzer Nederlandse binnenwateren, uitgeverij Hollandia

'Een van de betere uitgaven in dit genre, zeer aanbevelenswaardig' (NBD Biblion)

VAARWIJZER NEDERLANDSE BINNENWATEREN

Nergens ter wereld vind je zo’n fijnmazig en gevarieerd netwerk van binnenwateren als in Nederland. Je kunt varend door alle provincies trekken, en alle provinciehoofdsteden zijn daarbij direct vanaf het water bereikbaar. Het ene moment lig je midden in een stad en loop je naar een terras, het andere moment vaar je tussen de duwbakken over de grote rivieren of lig je gratis aan een oppertje midden in de natuur. Soms zit er tussen deze uitersten maar een uurtje varen.


Reisvoorbereiding

Met deze Vaarwijzer Nederlandse binnenwateren navigeer je moeiteloos langs de vele mogelijkheden om door Nederland te varen: zowel over weidse meren en drukke rivieren als door beschutte kanalen en slootjes. Behalve een groot aantal foto’s en kaarten vindt men in deze gids tips voor het voorbereiden van een tocht. Bovendien is er een uitgebreid hoofdstuk over de staande-mastroute – voor hen die met een hoge mast door de lage landen willen varen. LEES MEER...

Waterkampioen 5-2013, Vertrekpunt Sneek

Toeristische reportages

WATERKAMPIOEN

Voor het grootste - en meest gelezen- watersporttijdschrift van Nederland, de Waterkampioen, maak ik al jaren zeer regelmatig allerlei producties. Ik neem hierbij zowel de tekst als de foto's voor mijn rekening. Van toeristische reportages over vaartochten in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland of Italië tot stadsportretten en vaarroutes. En af en toe een interview of een verhaal over een bijzonder schip of een interessant persoon.


Overzicht

De afgelopen tijd is er een behoorlijk aantal producties van mijn hand verschenen  in de Waterkampioen.

WK 06-2016, juni,  een reportage  over IJsselmeerstadjes Edam en Volendam.

WK 05-2016, mei,  Vertrekpunt Stavoren, twee vaarroutes in zuidwest Friesland en een beschrijving van de oudste stad van Friesland.

WK 03-2016, maart,  Weg van de staande-mastroute, 5 vaargebieden in de spotlight waar je met je zeiljacht op avontuur kunt gaan.

WK 02-2016, februari, Toeristisch dossier Nederrijn, met alle in en outs van deze bijna buitenlands aandoende rivier.

WK 10-2015, oktober, Vertekplaats Dokkum, met twee vaarroutes door het uiterste noorden van het land.

In 2016 verschenen:

MET STAANDE MAST DOOR NEDERLAND

Ontdek de binnenwateren met je zeiljacht

In dit boek worden alle binnenlandse vaargebieden beschreven waar je met een zeilschip met vaste mast kunt varen.

LEES MEER...

Veel gebruikt onderweg:

10 VAARROUTES DOOR FRIESLAND

WK 08-0215, augustus, Vertrekplaats Gouda, met daarin twee vaarroutes: voor zeiljachten naar de Nieuwkoopse Plassen en voor motorboten en sloepen over de Dubbele Wiericke.

WK 07-2015, juli, op de dag dat de Tour de France in Utrecht startte, plofte de nieuwe Waterkampioen op de mat met daarin een fotoverslag van de Tour d'Utrecht per boot.

WK 06-2015, juni, een uitgebreide reportage met veel fotografie over de laaggelegen vaarwateren in de Flevopolders rond Almere en Lelystad.

WK  04-2015, april, Vertrekplaats Leiden, met daarin twee vaarroutes rond deze mooie en waterrijke stad, en  een reportage over de Noord-Franse  Scheepsift bij Arzviller.

WK 02-2015, februari:  'Roemruchte route', een uitgebreid artikel over de Elfstedentocht als vaarroute, compleet met de routebeschrijving uit mijn nieuwe boek 10 Vaarroutes door Friesland.

WK 01-2015, januari:  'Slingerend tussen groene heuvels', een toeristisch dossier over één van de mooiste Noord-Franse rivieren: de Maas tussen de Belgische grens bij Givet en de samenvloeiing met het Marne-Rijnkanaal

WK 12-2014, december: Een verhaal over mezelf en mijn liefde voor m'n bootje.

WK 11-2014, november:  'Zoetwatergetijden,  varen in de Biesbosch' een toeristisch dossier in herfstsfeer over  het varen door Nationaal Park de Biesbosch.

WK 10-2014, oktober: `Rivier tussen rotsen´, een uitgebreid toeristisch dossier over de Belgische Maas tussen Luik en Dinant.

WK 08-2014, augustus: ´Vlaamse steden, terug naar de Middeleeuwen´, reportage  'Vlaanderen 5 keer anders' over een mooie vaartocht door het Vlaamse land tussen de steden Brugge, Gent, Kortrijk en Oudenaarde.

WK 07-2014, juli: ´Traplopen, sluisgewijs door de Ardennen´, een reportage in de serie 'Kunstwerken'  over een  sluizentrap- met maar liefst 27 sluizen op 9 kilometer- in het Ardennenkanaal in Noord-Frankrijk.

WK 06-2014, juni: een  artikel over Gorinchem als vertrekpunt van twee vaarroutes in de regio.

WK 03-2014, maart: ´Vaarparadijs om de hoek´, een toeristisch dossier over het Groene Hart van de Randstad, met een vaarroute rond Woerden uit mijn boek 10 Vaarroutes in de Randstad.

WK 02-2014, februari:´La Moselle, Noord/Frankrijk op z´n mooist´, een toeristisch dossier over de Franse Moezelstreek, met veel aandacht voor het varen op de Moezel en de steden Toul, Metz en Nancy.

In 2013 schreef ik onder meer een toeristische reportage over de Duitse Moezel, Die Mosel - Riesling en Vakwerkhuizen.  Daarnaast verscheen een reportage over hoe ik met mijn eigen boot via de  beroemde scheepslift bij Ronqières (in België), tussen Charleroi en Brussel in een grote waterbak de berg af ging. En ik maakte, in de serie 'vertrekpunt', een toeristisch artikel met twee vaarroutes bij Sneek en een stadsportret.  Bovendien maakte ik een reportage over 400 jaar  Amsterdamse grachten, met een vaarroute door de grachten.

LEES MEER...

25 Toertochten voor motorboot en sloep, uitgeverij Hollandia

'Beknopt, duidelijk en overzichtelijk' (Waterkampioen)

25 TOERTOCHTEN VOOR MOTOR-

BOOT EN SLOEP

 

Niet minder dan vijfentwintig bijzondere vaarroutes door Nederland en België in één gids. In alle regio's, van Noord-Groningen tot Zuid- Limburg, van Antwerpen tot Namen. De vaartochten zijn wisselend van lengte. Je vindt zowel dag- als weekendtochten, maar ook vaarroutes van één of twee weken. En door een systeem van knooppunten zijn de routes aan elkaar te koppelen, zodat je een vaartocht naar eigen inzicht kunt samenstellen. Door de heldere plattegronden, vaste indeling per vaartocht en praktische tips is het een gids met veel gebruiksgemak. Inmiddels is de tweede druk verschenen...

LEES MEER...


'Wie dit jaar plannen heeft om die kant op te gaan, kan ik maar één ding adviseren: aanschaffen dit boek.' (Waterkampioen)

Vaarwijzer Belgische binnenwateren, uitgeverij Hollandia

VAARWIJZER BELGISCHE BINNENWATEREN

België beschikt over een dicht netwerk van vaarwegen, waardoor het mogelijk is om in elke regio te varen: van het vlakke Vlaamse land rond Gent en Brugge tot de hoge rotsen aan weerszijden van de Maas bij Namen.


Voorbereiding en tips

Deze Vaarwijzer geeft een overzicht van alle Belgische binnenwateren. Aan de hand van omschrijvingen, foto’s, kaartjes en anekdotes weet de lezer wat hij onderweg tegenkomt en welke interessante plaatsen er langs het water te vinden zijn. In een apart deel van dit boek wordt dieper ingegaan op een van de meest tot de verbeelding sprekende toertochten voor de motorboot: het Rondje Moezel, dat loopt over Maas, Moezel en Rijn door België, Frankrijk, Luxemburg en Duitsland.

In juni 2016 is de tweede druk van dit boek verschenen.

LEES MEER...

Friesland is met voorsprong de meest populaire provincie onder watersporters. Hoog tijd om eens 10 mooie nieuwe vaarroutes door Friesland uit te zetten!


Bekend en minder bekend

De tien routes lopen door alle delen van de  watersportprovincie, van het hoge noorden rond Dokkum en het Lauwersmeer tot het Gaasterland en de grens met Overijssel in het zuiden van Friesland.

Alle bekende en minder bekende plaatsen worden door een route aangedaan. Ik beschrijf vaarroutes over de Friese meren en over de eeuwenoude trekvaarten tussen Sneek, Bolsward, Franeker en Harlingen. Daarnaast vind je  in het boek onder meer een beschrijving van de Elfstedentocht te water, evenals een route over het in 2015 te heropenen Polderhoofdkanaal.

LEES MEER...

Ook voor sloepvaarders

10 VAARROUTES DOOR DE RANDSTAD

10 Vaarroutes door de Randstad, uitgeverij Hollandia

De Randstad is een prachtig, veelzijdig en avontuurlijk vaargebied voor motorboot- en sloepvaarders.  Dit boek bevat  dag- en weekendtochten, die zowel door het Groene Hart als dwars door de steden lopen. Alle routes zijn geschikt voor sloepen en de meeste (maar niet allemaal) voor kajuitmotorboten. De routes eindigen bij het vertrekpunt en bevatten -speciaal voor sloepeigenaren- handige B&B-overnachtings-adressen en informatie over trailerhellingen. Door middel van knooppunten kun je gemakkelijk routes combineren, zodat je de lengte van de tochten zelf kun aangepassen.

LEES MEER...'Zeer geschikt voor zowel beginners als gevorderden' (NBD Biblion)

DE GITAAR

Handboek voor de gitarist

De Gitaar, Handboek voor de gitarist, uitgeverij Becht

Helaas wordt dit boek niet meer gedrukt en het is dan ook niet meer te koop!

Er is geen ander instrument te vinden met zoveel muzikale mogelijkheden als de gitaar. Of je slechts af en toe aan de snaren plukt of dagelijks uren op je techniek oefent, de gitaar is voor iedereen toegankelijk; het ideale instrument om mee in een band te spelen of om als solist mee in de schijnwerpers te staan.

Een leerboek met instructies om het instrument geleidelijk aan te leren beheersen, verdeeld over tien sessies. Door mij vertaald uit het Engels, maar zoals gezegd: niet meer verkrijgbaar.