Vaarroutes Amsterdam

VAARROUTES AMSTERDAM


De 10 mooiste routes door Amsterdam en omstreken


De waterwegen van Amsterdam hebben een enorme aantrekkingskracht op motorboot- en sloepvaarders. Tijdens het hele vaarseizoen verkennen allerlei bootjes de Amsterdamse grachten, de Amstel en het IJ. Er valt echter nog veel meer te ontdekken in de omgeving van de stad. Deze handige gids bevat de mooiste dag- en weekendtochten door Amsterdam én omstreken.  Dus niet alleen over grachten en het  IJ, maar ook richting de Zaan,  oude Zuiderzeestadjes, Haarlem, Vinkeveen en de Vecht, Muiden en Naarden.


Praktisch

Door de duidelijke plattegronden, de vaste indeling per vaarroute en de praktische tips is de gids makkelijk in het gebruik. Alle routes eindigen bij het vertrekpunt, zijn goed te combineren en bevatten veel extra informatie over bijvoorbeeld overnachtingsadressen en lokale bezienswaardigheden.

Grachten, rivieren en vaarten

Amsterdam is een stad met veel water binnen haar grenzen. Heel veel water. Een kwart van de stad bestaat eruit, in de vorm van grachten, vaarten en havens. Alleen al aan de maar liefst 165 grachten heeft Amsterdam vaarwegen met een totale lengte van ongeveer 100 kilometer. Daarbij komen nog belangrijke doorgaande rivieren en vaarten, zoals de Amstel, het IJ, de Kostverlorenvaart en het Noord-Hollands Kanaal. En aan de randen van de stad liggen nog de weidse meren Nieuwe Meer en Sloterplas.

Dicht vertakt netwerk

Sommige stadsgrachten zijn gedempt, maar verreweg de meesten zijn nog steeds open en, voor niet al te hoge boten, prima bevaarbaar. Sterker nog, ze vormen één van de meest bezochte toeristische attracties van Nederland. Jaarlijks doen meer dan 3 miljoen vakantiegangers en dagjesmensen een rondvaart door Amsterdam, dat zijn er maar net iets minder dan de Efteling. Al met al vormen de stadswateren enorm uitgebreid en dicht vertakt netwerk van vaarwegen, waardoor er bijzonder veel afwisselende vaartochten te maken zijn. Het zal dan ook niemand verbazen dat bijna iedereen in of net buiten de stad wel ergens een bootje heeft liggen, of anders iemand kent die er eentje heeft. Want wat heb je aan dat water, als je er niet lekker op kunt gaan varen als de zon schijnt?


De vele vaarmogelijkheden zijn ook de reden waarom vele bootbezitters van (ver) buiten Amsterdam graag een bezoek brengen aan de stad. Ofwel om in een jachthaven te verblijven, ofwel om lekkere dagtochtjes te maken. Langs de kades en oevers van Amsterdam is zoveel te zien dat iedereen aan zijn trekken komt tijdens een vaartocht door de stad. Ongeacht of je interesse ligt bij architectuur, historie, kunst, industrieel erfgoed, scheepvaart, mensen kijken, of terrassen en cafés. Opvallend veel monumenten, musea en andere bezienswaardigheden liggen direct aan - of heel dicht bij het water. Vaarroutes Amsterdam  wijst je de weg.


VAARROUTES AMSTERDAM

Frank Koorneef

Uitgeverij Hollandia

Eerste druk februari 2017

ISBN 978 90 6410 630 9

€ 12,50In het boek tref je vijf routes door de Amsterdamse binnenstad:


VAARROUTE 01:

DE JORDAAN

Varen over de Prinsengracht, de Bloemgracht, de Lauriergracht en de Singelgracht, Jordaneser kan het niet

VAARROUTE 02:

DE GRACHTENGORDEL 

Rondje langs Brouwersgracht, Herengracht, Keizersgracht, Leidsegracht en Prinsengracht

VAARROUTE 03 :

DOOR HET OUDSTE DEEL VAN AMSTERDAM

Een vaarroute over de Wallen: via de Oudezijds Voorburgwal,  het  Singel, de Geldersekade en de  Kloveniersburgwal

VAARROUTE 04:

LANGS DE PLANTAGE EN DE OOSTELIJKE EILANDEN

Route langs onder meer het Oosterdok, de Oude Schans, het Entrepotdok en de IJhaven; langs de Hortus en Artis

VAARROUTE 05:

DOOR AMSTERDAM ZUID

Per boot langs de erfenis van Berlage, over het Amstelkanaal, de Schinkel, het Jacob van Lennepkanaal en de Singelgracht


Daarnaast staan er vijf routes in, die buiten de stad liggen:

VAARROUTE 06:

OVER DE ZAAN

Langs de houten huizen en de molens van Zaandam, Zaandijk, Gortershoek, de Zaanse Schans, en terug via Purmerend en het Ilperveld

VAARROUTE 07:LANGS OUDE ZUIDERZEESTADJES

Door de velden varen naar Monnickendam, via de Gouwzee naar Marken en Volendam, via Edam en Purmerend weer terug

VAARROUTE 08:

NAAR HAARLEM

Via het Noordzeekanaal, Zijkanaal C, Spaarndam en het Spaarne naar de mooie stad Haarlem; terug over de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder en het Nieuwe Meer

VAARROUTE 09:

NAAR VINKEVEEN EN DE VECHT

Over Ouderkerk  a/d Amstel en Vinkeveen naar Loenen, Vreeland, Nigtevecht en Weesp

VAARROUTE 10:

NAAR MUIDEN EN NAARDEN

Langs Durgerdam en IJburg, via Pampus, naar Muiden en Naarden; terug over Weesp'Voor Amsterdammers en watersporters die van buiten komen – zelfs met de boot op een trailer – is dit een prima gids' (NBD Biblion)

Er is geen andere stad in Nederland waar meer sloepen en kleine motorboten langs de kades liggen. Hoog tijd om er ook eens mee te gaan varen, zou je denken. Na inleidende paragrafen over o.a. varen in theorie en praktijk, gebruik en indeling van het boekje en aanleggen en overnachten in Amsterdam, zijn er tien mooie dag- en weekendvaarroutes uitgestippeld, waarvan vijf door de stad van 7,5 tot 14,5 km door en rond de bekende grachtengordel (UNESCO Werelderfgoed) en vijf van 39 tot 62 km vanuit het centrum door het gebied en de plaatsen rond Amsterdam. Naast de twee handige overzichtskaarten onder de uitklapbare voor- en achterflap en de deelkaartjes met ingetekende routes is elke vaarroute naast een beschrijving keurig voorzien van allerhande tips en wetenswaardigheden. Daarbij is er natuurlijk veel aandacht voor het prachtige middeleeuwse Amsterdam. De vijf lange routes hebben afzonderlijke suggesties voor aanleggen en overnachten. De afgedrukte kleurenfoto's geven hier en daar al een mooi beeld. Voor Amsterdammers en watersporters die van buiten komen – zelfs met de boot op een trailer – is dit een prima gids. Met register op plaatsnaam. Kleine druk. De auteur schreef o.a. meer routeboeken en twee vaarwijzers.

Mede naar gegevens van A. Meeusen