10 Vaarroutes door de Randstad
10 Vaarroutes door de Randstad

10 VAARROUTES DOOR DE RANDSTAD


  In 2014 verscheen het boek 10 Vaarroutes door de Randstad bij uitgeverij Hollandia. In deze gids vind je de tien allermooiste vaarroutes door de Randstad.

 


Het boek bevat  dag- en weekendtochten, die zowel door het Groene Hart als dwars door de steden lopen. Alle routes zijn geschikt voor sloepen en de meeste (maar niet allemaal) voor kajuitmotorboten. De routes eindigen bij het vertrekpunt en bevatten -speciaal voor sloepeigenaren- handige B&B-overnachtingsadressen en informatie over trailerhellingen. Door middel van knooppunten kun je gemakkelijk routes combineren, zodat je de lengte van de tochten zelf kunt aanpassen.


Veelzijdig vaargebied

De Randstad is zo ongeveer het meest veelzijdige vaargebied ter wereld. Je zult behoorlijk je best moeten doen om ergens anders een gebied te vinden waar je binnen een straal van pakweg 75 km zo veel vaarwateren van verschillend formaat en sfeer vindt. Weliswaar is de eerste associatie bij de Randstad voor veel mensen: een drukbevolkt stedelijk gebied, met wat half volgebouwde groene ruimte daartussen. Dat is misschien wel waar, maar voor ons watersporters is vooral van belang dat je met je boot dwars door het centrum van veel van die steden kunt varen, over grachten en via singels of oude binnenhavens: denk hierbij aan Amsterdam, Leiden, Haarlem, Gouda, Utrecht, Gorinchem en Schiedam. En de groene ruimte tussen de steden en dorpen is juist vanaf het water heel aantrekkelijk, want hier liggen prachtige en relatief uitgestrekte natuurgebieden.


Praktisch

Door de heldere plattegronden, vaste indeling per vaartocht en praktische tips is de gids makkelijk te gebruiken. Alle routes eindigen bij het vertrekpunt en bevatten voor sloepeigenaren allerlei B&B-overnachting-adressen en informatie over trailerhellingen. Door de goed gekozen knooppunten kunnen routes gecombineerd worden en kan de lengte van de tochten zelf worden aangepast.


Voor motorboot- en sloepvaarders

Routes voor één dag of een weekendje weg

Door het Groene hart en de mooiste steden van de Randstad

Met plattegronden

Veel praktische tips

Routes combineren tot een langere vaartocht


10 Vaarroutes door de Randstad

Frank Koorneef

Uitgeverij Hollandia

Eerste druk 2014

ISBN 978 90 6410 591 3

€14,95


Bestel dit boek hier of koop het in de boekhandelRECENSIES


'Helder overzicht'


Tien vaarroutes van 9 tot 100 km door de Randstad biedt dit reisgidsje, dat is bestemd voor hen die de West-Nederlandse binnenwateren bevaren met een motorboot of sloep. Het gaat om dag- en weekendtochten van twee tot twaalf uur, die gaan door Amsterdam en in de omgeving van Haarlem, Leiden, Alphen, Gouda, Woerden, Rotterdam, Dordrecht en Gorinchem. Na een helder overzicht van de tochten met essentiële vaargegevens over onder andere diepgang en sluizen, evenals praktische aanwijzingen over het varen in dit gebied, volgen de routes zelf. Ze beginnen met een kaartje met start- en knooppunten, gevolgd door bezienswaardigheden, activiteiten, een routebeschrijving en aanleg- en overnachtingsadressen, in het bijzonder van bed & breakfast. Een en ander wordt afgewisseld door kaderteksten met wetenswaardigheden over de streek. Kleurenfoto's verluchten dit gidsje voor recreatievaarders in de Hollandse binnenwateren. Vrij kleine letter.


Dr. J. Kroes, NBD Biblion


'Een heerlijk begin om de routes uit te zetten'


Frank Koorneef laat zich met het boek 10 Vaarroutes door de Randstad weer van zijn goede kant zien. Een hanteerbaar boekje op mooi papier. Overzichtelijk en met heerlijk zonnige foto's, want vooral in de zomer wemelt het van de watersporters in het meest veelzijdige vaargebied ter wereld: de Randstad.

Het mooie weer komt er aan en u heeft een motorboot of een sloep, dan is dit boekje een heerlijk begin om alvast de routes uit te zetten.

Spiegel der Zeilvaart - 13-5-2014

PROMOTIECLIP


De introductie een boek kan tegenwoordig niet meer zonder promotieclipje op YouTube. Dus ook voor 10 Vaarroutes door de Randstad heb ik een filmpje gemaakt.

Bekijk hier het resultaat...


Meer vaarroutes...

Na het succes van het boek 25 Toertochten voor motorboot en sloep keek ik samen met mijn uitgever naar meer mogelijkheden om watersporters in Nederland te bedienen. Het resultaat is een bundeling van tien aantrekkelijke vaarroutes in een van de meest dichtbevolkte streken van ons land: de Randstad. Niet alleen wonen hier erg veel mensen met een motorboot of sloep, maar in dit gebied zijn ook erg veel mogelijkheden om heel diverse vaartochten te maken.

Ontspannen

Het uitgangspunt van alle beschreven vaarroutes was een ontspannen vaartempo: het is immers vakantie. Uitgegaan wordt van 3 à 4 (en een enkele keer 5 of 6) vaaruren per vaardag, zodat er volop tijd overblijft om stadjes en dorpjes onderweg te verkennen, of even de benen te strekken of een fietstocht te maken. Of om gewoon lekker te relaxen in het zonnetje.

DE RANDSTAD VANAF

HET WATER


Linschoten

Op Boot Holland in Leeuwarden, van 7-12 februari, zal ik aanwezig zijn om alles te vertellen over mijn nieuwe boek. Je vindt me op vrijdag 7, zaterdag 8 en maandag 10 februari op de stand van nautische boekhandel Datema Amsterdam, standnummer 8007.INTERVIEW OP RADIO RIJNMONDBegin dit jaar werd ik, aan de oever van de Rotte, voor Radio Rijnmond geinterviewd door verslaggever Jelle Gunneweg. De aanleiding voor het vraaggesprekje in het ochtendprogramma wakker@rijnmond  was het verschijnen van mijn nieuwe boek.   Beluister het interview...

MEER WETEN

WELKE VAARROUTES KUN JE VERWACHTEN IN DIT BOEK?

De tien vaarroutes liggen verspreid over de gehele Randstad, van noord naar zuid en van west naar oost:

Over de Amsterdamse grachten

Langs Trekvaart en Ringvaart

Rondje Kaag en Braassem

Naar de Nieuwkoopse Plassen

Vecht, veen en Amstel

Een ‘acht’ rond Woerden

Over de Hollandse IJssel en Lek

Hoge dijken en laaggelegen polders

Zeehavens en groene oevers

Door de Biesbosch

Een gesigneerd exemplaar

Interesse in een gesigneerd exemplaar van dit boek? Sstuur even een mailtje!