10 Vaarroutes door Friesland

10 VAARROUTES DOOR FRIESLAND

In 2015 kwam het boek 10 Vaarroutes door Friesland uit. Opnieuw een vaarrouteboek dus, en deze keer met de watersportprovincie-bij-uitstek in de hoofdrol.


Recent onderzoek heeft uitgewezen dat één op de drie Nederlandse watersporters plannen heeft om binnen de eerste paar jaar naar Friesland op vakantie te gaan. Kortom, Friesland is met voorsprong de meest populaire provincie onder watersporters. Hoog tijd om eens 10 mooie nieuwe vaarroutes door Friesland uit te zetten!

Doorlussen dankzij knooppunten

10 dag- en weekendtochten in en om Friesland, geschikt voor allerlei watersporters. Alle beschreven vaarroutes zijn ‘rondjes’ die je weer op het uitgangspunt terugbrengen. En alle vaartochten sluiten op andere routes aan d.m.v. knooppunten, waardoor je heel gemakkelijk verschillende routes aan elkaar kunt doorlussen. Verreweg meeste dag- en weekendtochten zijn ook geschikt voor eigenaars van kajuitboten: toervaarders die op vakantie zijn in Friesland en eens wat nieuwe ontdekkingen willen doen. Of sloepeigenaren die hun sloep in de buurt hebben liggen. Speciaal voor hen die liever op de wal overnachten eindigt iedere vaarroutes, naast een overzicht van aanlegplaatsen, met een overzicht van de nabijgelegen B&B adressen. En ik heb ook gedacht aan eigenaren van een trailerbare sloep: bij iedere vaarroute staan bij het vertrekpunt enkele trailerhellingen aangegeven.


Ontspannen

Uitgangspunt van alle beschreven vaarroutes is een relaxed vaartempo: het is immers vakantie. Uitgegaan wordt van 3 à 4 (en een enkele keer 5 of 6) vaaruren per vaardag, zodat er volop tijd overblijft om stadjes en dorpjes onderweg te verkennen, of even de benen te strekken of een fietstocht te maken. Of om gewoon lekker te ontspannen in het zonnetje.


10 Vaarroutes door Friesland

Frank Koorneef

Uitgeverij Hollandia

Eerste druk 2015

ISBN 978 90 6410 6019

€14,95

PROMOTIECLIP 10 VAARROUTES DOOR FRIESLAND


Bekijk hieronder de video die ik voor de promotie van dit boek heb gemaakt. Er zit muziek bij, dus zet je speakers aan!

VAARROUTE ELFSTEDENTOCHT IN DE WATERKAMPIOEN

 

Onder de titel 'Roemruchte route' staat er een uitgebreid artikel in Waterkampioen 02-2015 over de Elfstedentocht als vaarroute, compleet met de routebeschrijving en foto's uit mijn nieuwe boek 10 Vaarroutes door Friesland.

 

Bekend en minder bekend


 De tien routes lopen door alle delen van de  watersportprovincie, van het hoge noorden rond Dokkum en het Lauwersmeer tot het Gaasterland en de grens met Overijssel in het zuiden van Friesland.

Alle bekende en minder bekende plaatsen worden door een route aangedaan. Ik beschrijf vaarroutes over de Friese meren en over de eeuwenoude trekvaarten tussen Sneek, Bolsward, Franeker en Harlingen. Daarnaast vind je  in het boek onder meer een beschrijving van de Elfstedentocht te water, evenals een route over het in 2015 te heropenen Polderhoofdkanaal.


MEER WETEN

WELKE VAARROUTES KUN JE VERWACHTEN IN DIT BOEK?


De tien vaarroutes liggen verspreid over heel Friesland, van noord naar zuid en van west naar oost:


Vaarroute 1: Naar het Lauwersmeer

Rond Dokkum , Bergum, Kollum en het Lauwersmeer

Vaarroute 2: Elfstedentocht

Langs alle elf Friese steden

Vaarroute 3: Dagtocht vanuit Grouw

Rondje langs Drachten, Bergum en Warga

Vaarroute 4: Rondje door de venen

Vanuit Grouw langs Eernewoude, de Âlde Feanen, Nij Beets en Akkrum

Vaarroute 5: Van Bolsward naar Franeker

Over oude trekvaarten, langs Wommels, Oosterlittens, Franeker, Sneek en IJlst

Vaarroute 6: Van Sneek naar Lemmer

Varend langs Langweer, Lemmer, Sloten, Woudsend, Heeg en IJlst

Vaarroute 7: Langs Joure en Heerenveen

Weekendtocht langs  Langweer, Broek, Joure, Heerenveen en Echtenerbrug

Vaarroute 8: Rondje Gaasterland

Vanuit Heeg langs Sloten, Balk en door de bossen van het Gaasterland

Vaarroute 9: Turfroute

Langs Heerenveen, Oldeberkoop, Oosterwolde, Gorredijk en Oldeboorn

Vaarroute 10: Grensroute

Vanuit Echtenerbrug langs Kuinre, Ossenzijl en Oldemarkt