25 Toertochten voor motorboot en sloep
Recensie Waterkampioen

RECENSIES


Routes rijgen

Dag- weekend-, en tweewekelijkse tochten. Vijfentwintig stuks in totaal in heel Nederland (en België hoort daar voor dit keer ook bij). 't Slimme zit hem in de introductie van 'knooppunten', zodat je ze moeiteloos aan elkaar kunt rijgen tot één lange vaartocht. Per route krijg je een kort overzicht van gegevens zoals diepgang en doorvaarthoogte, daarna onder de kop 'Zien en Doen' de toeristische informatie, een routebeschrijving vanaf het water en tenslotte de aanleg- en overnachtingsmogelijkheden. Het is beknopt, duidelijk en overzichtelijk. Eén ding is jammer: 't Lettertype is wel wat klein...(Waterkampioen)


Zowel dag-, weekend- als weektochten

Handzaam en modern vormgegeven boekje met vijfentwintig verschillende vaartochten, bedoeld voor motorboten. Onderverdeeld in Noord-Nederland, Midden-Nederland en het zuiden (inclusief België). Zowel dag-, weekend- als weektochten, en voornamelijk routes die hetzelfde begin- als eindpunt hebben. Duidelijke routebeschrijvingen, tips voor wat er zoal te zien en te doen is en praktische informatie over havens en trailer. Elke route wordt onderverdeeld in de hoofdstukjes Routebeschrijving, Zien & Doen en Aanleggen & Overnachten. Met register van plaatsnamen (NBD BIBLION/R.H.)


Niet iedereen was kennelijk even blij met m'n boek, getuige deze recensie:


'geen enkele tocht uitgeschreven in de provincie groningen'

Daar mijn sloep ligt aan het zuidlaardermeer (Kropswolde) was ik zeer geintereseerd in uw boek TOERTOCHTEN voor motorboten en sloepen. Tot mijn grote verbazing geen enkele tocht in de provincie groningen uit geschreven ,ben dan ook zwaar teleurgesteld en stuur het boek dan ook terug.(bol.com)



Gelukkig waren er ook anderen, die het boek meer konden waarderen...:

'Aanrader!'

Men heeft in dit boek gekozen voor veelzijdige vaartochten in alle delen van het land. Ook in minder bekende gebieden zoals Drenthe, Brabant en Limburg. En in Groningen, ondanks wat er in de andere recensie staat! Je kunt de kaft openklappen, zodat je op een kaart precies kunt zien waar welke routes liggen.

Het leuke van dit boek is dat er zoveel verschillende vaarroutes in dit boek staan, voor elk wat wils. Dagtochten, weekendtochten en weektochten. Handig om een vaartocht voor te bereiden, maar ook om onderweg erbij te pakken. Ook fijn dat er vaartochten door België opgenomen zijn, dit inspireerd om volgend jaar ook eens over de grens te gaan kijken met onze boot. Kortom een aanrader! (bol.com)


'Nuttig boek'

'Mooi boek met nuttige informatie' (Vaarwinkel.nl)


'Goede aankoop'

'Inmiddels zijn deze boekjes heel herkenbaar. Als je er nog geen hebt, is dit een goede aankoop.' (Vaarwinkel.nl)


'Onmisbaar'

‘Een onmisbare gids voor eigenaren en huurders van zowel sloepen, als motorkruisers.'

(de Telegraaf )


Waarom vaarroutes

Na publicatie van mijn twee Vaarwijzers bleek dat ze erg goed ontvangen werden. En goed verkocht! Het lag  voor de hand om verder te kijken. De vraag rees wat  de Nederlandse, maar ook Belgische watersporters -naast de uitgebreide en diepgaande informatie  uit de vaarwijzers- nog meer interessant zouden vinden. Het antwoord was: suggesties voor vaarroutes door alle delen van deze twee landen!

Van vijfenhalf - tot bijna 400 kilometer

De 25 vaarroutes in dit boek hebben verschillende lengtes. De kortste is een dagtocht van 5,5 km door de Leidse grachten (je hebt hier veel tijd over om uitgebreid de terrasjes te bezoeken!), de langste is een vaartocht van twee weken met een lengte van 385 km, die door zowel Nederland als België loopt. Alle vaarroutes van een of twee weken zijn geschikt voor iedere (kajuit)motorboot en sloep in Nederland en België. Mochten in sommige dagtochten de lage bruggen een probleem zijn, dan kun je eventueel de bijboot gebruiken. Verreweg de meeste routes zijn ‘rondjes’, die je weer op het uitgangspunt terugbrengen. Daarnaast passeren enkele ‘doorgangsroutes’ de revue, waarbij ik je suggesties voor de terugtocht geef.

Geschikt voor iedereen

De dag- en weekendtochten zijn niet alleen geschikt voor sloepeigenaren die hun sloep in de buurt hebben liggen, maar tevens voor eigenaren van een trailerbare sloep: bij elk vertrekpunt wordt aangegeven waar je de dichtstbijzijnde trailerhelling kunt vinden. Alle vaarroutes zijn trouwens ook geschikt voor bezitters - of huurders - van kajuitboten: toervaarders die via de wat langere vaarroutes langs een van de knooppunten varen en hun vaartocht met een of twee dagen willen oprekken.

Heb je aan boord van je sloep geen slaapaccommodatie, geen nood: in alle vaartochten is bij iedere jachthaven de dichtstbijzijnde B&B aangegeven, zodat je zonder zorgen op de wal kunt overnachten. Dit maakt de beschreven routes geschikt voor alle soorten boten en booteigenaren.

FRANK KOORNEEF

Tekstschrijver/fotograaf/gitarist

25 Toertochten voor motorboot en sloep

25 TOERTOCHTEN VOOR MOTORBOOT EN SLOEP


Niet minder dan vijfentwintig bijzondere vaarroutes door Nederland en België in één gids. In alle regio's, van Noord Groningen tot Zuid Limburg, van Antwerpen tot Namen.

De vaartochten zijn wisselend van lengte. Je vindt zowel dag- als weekendtochten, maar ook vaarroutes van één of twee weken. En door een systeem van knooppunten zijn de routes aan elkaar te koppelen, zodat je een vaartocht naar eigen inzicht kunt samenstellen. Door de heldere plattegronden, vaste indeling per vaartocht en praktische tips is het een gids met veel gebruiksgemak.


Tips en aanlegplaatsen

Als  een soort van gids leid ik je in dit boek langs stedelijke en landelijke routes en geef bij elke tocht tips over wat er te zien en te doen is. Naast de aanlegplaatsen en trailerhellingen, heb ik ook een overzicht van B&B adressen bij elke vaarroute toegevoegd.


Gemakkelijk koppelen

Vrijwel alle toertochten eindigen weer bij het startpunt van de route. Je kan de routes ook gemakkelijk koppelen door de handig gekozen knooppunten. Zo kun je zelf variëren in de lengte van de tochten. In de gids zitten heldere plattegronden en elke tocht wordt volgens een vaste indeling beschreven.


Inmiddels in tweede druk verschenen!


25 Toertochten voor motorboot en sloep

Frank Koorneef

Uitgeverij Hollandia

Eerste druk 2012

Tweede druk 2014

Derde druk 2016

ISBN 978 90 6410 541 8

€19,95


Bestel dit boek hier of koop het in de boekhandel.


'Beknopt, duidelijk en overzichtelijk'  (Waterkampioen)

‘Een onmisbare gids voor eigenaren en huurders van zowel sloepen, als motorkruisers. '


De dag-, week- en weekendtochten brengen je naar de meest bijzondere plekken van Nederland en België.

  • Dagtochten, weekendtochten en langere tochten van 1 of 2 weken
  • Elke vaarroute is geschikt voor allerlei soorten toervaarders: zowel voor eigenaren als huurders van sloepen en motorkruisers
  • Extra interessant voor sloepvaarders: bij elke tocht zijn, behalve aanlegplaatsen, ook nabijgelegen B&B-adressen te vinden
  • Voor eigenaren van een trailerbare sloep: bij elk vertrekpunt wordt aangegeven waar je de dichtstbijzijnde trailerhelling kunt vinden.

Overzichtelijke vormgeving en inspirerende beschrijvingen en zeer gebruiksvriendelijk door heldere indeling en kleurgebruik.


MEER WETEN


Overzicht van alle vaarroutes:

Noord

1) Toertocht door Noord-Friesland

2) Van Dokkum naar Zutphen

3) Door de Âlde Feanen

4) Toertocht door Midden- en oostelijk Friesland

5) Dagtocht rond Sneek

6) Van Kampen naar Leeuwarden

7) Weekendtocht door de Weerribben en de Wieden

Midden

8) Toertocht over de Vecht, Nederrijn, Gelderse IJssel en Randmeren

9) Weekendtocht rond Amsterdam en de Zaan

10) Dagtocht rond Loosdrecht

11) Door het Groene Hart

12) Dagtocht door de Leidse grachten

13) Dagtocht door Midden-Delfland

14) Rondje Randstad

15) Heen en weer over de Linge

16) Rondje Rivierenland

17) Weekendtocht rond de Hoekse Waard

Zuid

18) Rondje Oost-Brabant en Limburg

19) Door de Kempen

20) Weekendtocht rond Antwerpen

21) Van Antwerpen naar Gent

22) Toertocht langs Brussel, Namen en Maastricht

23) Over de Leie en de Boven-Schelde

24) Rondje Westhoek

25) Rondje Limburg





Een gesigneerd exemplaar


Interesse in een gesigneerd exemplaar van dit boek?

Stuur even een mailtje!