Nieuws

FRANK KOORNEEF

Tekstschrijver/fotograaf/gitarist

SCHRIJF JE IN VOOR DEINING MAGAZINE!


De trouwe lezers van de Waterkampioen hebben het al gelezen. De ANWB stopt, na 92 jaar, met het blad. Maar mogelijk valt het toch nog mee.

Er is een nieuw initiatief.


Waterkampioen hoofdredacteur Arno Beuken en freelance redacteur Jim Post hebben besloten, nu de Waterkampioen stopt, een soortgelijk tijdschrift voor watersporters uit te geven. Deining Magazine gaat deze zomer van start, mits er voldoende belangstelling is. Heb je interesse? Wacht niet te lang. In mei wordt bepaald of de belangstelling voldoende is om het blad Deining uit te gaan brengen.

Dus schrijf je in op www.deiningmagazine.nl!

NIEUW VAARROUTEBOEK OP KOMST


Vanaf eind mei ligt er weer een nieuw boek van mijn hand  in de winkels: 35 Toertochten voor motorboot en sloep, dag, weekend en weektochten door Nederland en België. Opnieuw een boek met vaarroutes, maar liefst 35 dit keer.

Helemaal nieuw is niet alles in dit boek, het is samengesteld uit de eerder verschenen vaarrouteboeken. De mooiste routes voor motorboten in Friesland en de rest  van Nederland plus België zijn bij elkaar gezocht en gecombineerd met een aantal nieuwe routes in Groningen, Drenthe, Overijssel en de Kop van Noord-Holland.


Wat gebleven is, is de overzichtelijke indeling van het boek en de knooppunten waarmee je de ene aan de andere route kunt koppelen, zodat je altijd op de mooiste en prettigste manier door Nederland en België vaart.

WATERKAMPIOEN STOPT, DEINING MAGAZINE LOOPT VAN STAPEL

Afgelopen week heeft de ANWB bekend gemaakt te willen stoppen met de Waterkampioen. Bert Gorissen, hoofdredacteur Team ANWB Content Productie, noemt hiervoor als reden dat de gekrompen oplage en de productiekosten niet meer in verhouding zijn. Daarnaast is de watersport allang geen prioriteit meer bij de ANWB en de bond heeft dan ook weinig meer geïnvesteerd in de toekomst van het tijdschrift.

In april komt de laatste Waterkampioen uit. Hiermee komt een einde aan het meest gelezen en meest gewaardeerde watersporttijdschrift van Nederland. Sinds 1927 heeft de Waterkampioen een enorme reputatie opgebouwd op het gebied van nieuwe en tweedehands schepen, (zeil- en boord)techniek en interviews. Ook het inspireren van velen over vaarbestemmingen, dichtbij en ver weg, was een van de belangrijkste pijlers onder het blad, dat door velen als instituut wordt gezien.

Ikzelf heb altijd met veel plezier en toewijding geschreven en gefotografeerd voor de Waterkampioen en heb in de afgelopen 19 jaar bijna 100 reportages en artikelen geschreven voor het blad; en als kind las ik het blad al. Daarom is afscheid nemen van de Waterkampioen pijnlijk.


Nieuwe start

Het verheugt me dan ook zeer om aan te kunnen kondigen dat het tijdschrift onder de andere naam Deining Magazine verder zal gaan. Het is fantastisch dat hoofd- en eindredacteur Arno Beuken samen met freelanceredacteur Jim Post het lef hebben getoond om het magazine een nieuwe start te geven. Dezelfde ervaren en creatieve ploeg achter de Waterkampioen, zal ook garant staan voor inhoud van het nieuwe tijdschrift.

Dit betekent niet alleen dat het blad behouden blijft, maar het afscheid van de ANWB betekent ook dat de overheadkosten veel lager zullen zijn dan voorheen. Hierdoor zal Deining Magazine veel meer sprankelende en avontuurlijke mogelijkheden hebben. Omdat het simpelweg overnemen van het abonneebestand van de Waterkampioen niet mogelijk is, zullen geïnteresseerden in dit nieuwe tijdschrift moeten inschrijven. Bij meer dan 7000 inschrijvingen kan het nieuwe magazine nog deze zomer van start gaan.

Interesse?

Schrijf je in!

https://www.deiningmagazine.nl/#aanmelden


Nu in de winkel

NIEUWE VAARWIJZER NOORD-FRANSE BINNENWATEREN

Eind juni verscheen de door mij geschreven Vaarwijzer Noord-Franse binnenwateren. Na een aantal jaar komt er dus weer een nieuwe Vaarwijzer!

Toen duidelijk werd dat de populaire, maar steeds meer verouderd rakende Vaarwijzer Franse binnenwateren van Nelly Duijndam en Bas Westerweel niet meer herdrukt zou gaan worden, gingen uitgeverij Hollandia en ik aan het zoeken naar de mogelijkheden voor een boek dat de groeiende groep Frankrijk-vaarders blij zou kunnen maken, en vooral zou kunnen voorzien van bruikbare en up-to-date nautische informatie.

We kozen om verschillende redenen voor een focus op Noord-Frankrijk, niet in de laatste plaats omdat verreweg de grootste groep watersporters niet de tijd heeft om dieper Frankrijk in te varen. Er is immers minimaal 5 weken nodig om een 'rondje Parijs' te varen, en dan nog zul je op heen en terugweg regelmatig behoorlijk lange vaardagen moeten maken.

Vandaar dat, behalve uitgebreide aandacht voor een vaartocht naar de lichtstad, ook alle vaarwegen in Picardië, Champagne-Ardennen, Vogezen en Elzas in dit boek beschreven staan. Zonder het populaire 'rondje Moezel' te vergeten, dat behalve door de Maas en Moezelstreek ook over de Rijn loopt.

Maar ook mensen die ervan dromen van het met eigen schip naar de Middellandse Zee te varen zijn niet vergeten: een apart deel van het boek beschrijft alle doorgaande vaarwegen in Midden- en Zuid-Frankrijk.

Lees meer...

Nu in de Waterkampioen:


VERTREKPLAATS HAARLEM EN BRUSSEL OP EIGEN KIEL

Voorjaar 2016 verschenen...

MET STAANDE MAST DOOR NEDERLAND

Ontdek de binnenwateren van Nederland zonder de mast te hoeven strijken...

In dit boek wordt het verrassende en avontuurlijke vaargebied voor zeilschepen met staande mast beschreven. Voor menig zeiler die over de Nederlandse binnenwateren vaart, zal een  een wereld opengaan. Nederland biedt namelijk ongekende mogelijkheden op besloten binnenwater.In dit boek worden alle binnenlandse vaargebieden beschreven waar je met een zeilschip met vaste mast kunt varen.

Nieuw vaarrouteboek:

VAARROUTES AMSTERDAM

De 10 mooiste routes door Amsterdam en omstreken

In de serie vaarrouteboeken van Hollandia is dit voorjaar een nieuw, door mij geschreven deel verschenen, met daarin 10 vaarroutes in en rond onze waterrijke hoofdstad Amsterdam. Het gaat hier om de mooiste dag- en weekendtochten door Amsterdam én omstreken: 5 routes door de stad zelf en 5 routes door de vaak landelijke vaargebieden die net buiten de stad liggen. Je vaart dus niet alleen over de grachten en het  IJ, maar ook richting de Zaan,  oude Zuiderzeestadjes, Haarlem, Vinkeveen en de Vecht, Muiden en Naarden.

Lees meer...


DERDE DRUK  VAN 

VAARWIJZER NEDERLANDSE BINNENWATEREN


Half augustus verscheen alweer de derde druk van de Vaarwijzer Nederlandse binnenwateren. Het boek is geheel herzien, geactualiseerd en uitgebreid met nieuwe vaargebieden en beschrijvingen. Daarnaast is de vormgeving opgefrist en heb ik veel nieuw beeldmateriaal toegevoegd. Nieuw aan deze druk is bijvoorbeeld het vaargebied het Groene Hart. Ook zijn er in deze nieuwe editie veel vaarwegen en plaatsbeschrijvingen in de provincie Friesland en de Kop van Overijssel toegevoegd. Maar ook in andere bevaarbare delen van het land zijn er updates en toevoegingen. Vanaf nu is de derde druk in de winkel verkrijgbaar!


PROMOTIECLIP VOOR 10 VAARROUTES DOOR FRIESLAND

Ook dit keer heb ik voor mijn nieuwe boek een promotie-clipje gemaakt, compleet met aansprekende muziek. Vergeet dus niet de speakers aan te zetten! Bekijk hier het resultaat:


Vanmorgen lag het eerste exemplaar van mijn nieuwe boek op de deurmat. Ik ben trots op het resultaat! Volgens mij is het erg mooi geworden en ik hoop dat veel mensen er plezier van zullen gaan hebben. Vanaf morgen zal het in de winkel liggen.

Door de hele provincie

Het is opnieuw een vaarrouteboek geworden, nu met 10 vaarroutes door Friesland. De tien routes lopen door alle delen van de populaire watersportprovincie, van het hoge noorden rond Dokkum en het Lauwersmeer tot het Gaasterland en de grens met Overijssel in het zuiden van Friesland.

Alle bekende en minder bekende plaatsen worden door een route aangedaan. Ik beschrijf vaarroutes over de Friese meren en over de eeuwenoude trekvaarten tussen Sneek, Bolsward, Franeker en Harlingen. Daarnaast vind je  in het boek onder meer een beschrijving van de Elfstedentocht te water, evenals een route over het in 2015 te heropenen Polderhoofdkanaal.

NIEUW BOEK OP KOMST:

 


Dit vaarseizoen heb ik erg veel door Friesland gevaren om materiaal te verzamelen en inspiratie op te doen voor nieuwe vaarroutes. Na alle indrukken, notitie´s, tips en foto´s te hebben verwerkt tot een boek is deze week alles naar de drukker gegaan.

Begin december zal dan ook mijn nieuwe boek met 10 vaarroutes door Friesland verschijnen.In de Waterkampioen van juni 2016:

EDAM EN VOLENDAM

Ze liggen vlak bij elkaar aan de oever van de voormalige Zuiderzee, maar verschillend enorm van elkaar: Edam en Volendam.

Edam is 'n mooi oud stadje, alleen bedrijvig tijdens de kaasmarkt, en Volendam is een drukbezocht toeristendorp. Een informatieve fotoreportage, over veel meer dan alleen kaas en paling.

In de Waterkampioen van augustus

VERTREKPUNT GOUDA


Dankzij de ligging aan drukbevaren wateren vervult Gouda al eeuwen een sleutelrol voor de binnenvaart. Het historische centrum maakt Gouda daarnaast ook aantrekkelijk voor toeristisch vaarverkeer.

Twee vaarroutes

Met een stadsbeschrijving van  Gouda en twee vaarroutes: een dagtocht voor lage motorboten rond over de Hollandse IJssel, de Dubbele Wiericke en de Oude Rijn en voor zeilboten een erg mooi uitstapje vanaf de staande-mastroute, naar Woerden en de Nieuwkoopse Plassen, met onbeperkte doorvaarthoogte.

Afgelopen voorjaar in de Waterkampioen

DE  ELFSTEDENTOCHT


Schaatsers moeten ieder jaar maar weer afwachten of de 'tocht der tochten' er in zit. Watersporters hebben het veel gemakkelijker, die kunnen hem gewoon elke zomer varen...

Genieten in de 'hel van het noorden'

In de afgelopen jaren is de officiële schaatsroute van de Elfstedentocht beetje bij beetje bevaarbaar gemaakt voor de gemiddelde motorkruiser. Vaarwegen zijn uitgediept, vaste bruggen zijn beweegbaar gemaakt of opgehoogd en enkele sluizen zijn aangelegd. Onlangs is het laatste deel van de beroemde schaatstocht, het traject door de 'hel van het noorden', daar bij gekomen. Het is nu mogelijk om de gehele schaatsroute te bevaren, van de start in Leeuwarden tot aan de finish op de Bonkevaart.


Uit het  boek 10 Vaarroutes door Friesland

In het februarinummer van de Waterkampioen staat een 'toeristisch dossier' over de Elfstedentocht als toeristische vaarroute. Deze route is afkomstig uit m'n nieuwe boek 10 Vaarroutes door Friesland.

Aan het artikel is een lezersactie gekoppeld .

 


DOSSIER BIESBOSCH

INTERNATIONAAL BEZOEK


Van deze website houd ik de statistieken bij, zodat ik bijvoorbeeld kan bekijken welke pagina's het beste worden bekeken, hoelang een bezoeker op de site blijft en of hij/zij regelmatig terugkeert. Maar ik kan ook zien waar de bezoekers vandaan komen. Natuurlijk zijn dit vooral plaatsen in Nederland, maar verbazingwekkend zijn de buitenlandse bezoeken. Zo mocht mijn site bezoekers ontvangen uit Dallas, Texas (USA), Itoacara (Brazilië), Shanghai (China), Sogndal (Noorwegen) Kaapstad (Zuid Afrika), Bordeaux (Frankrijk) en tot slot weer iets gewoner: Antwerpen (België).

Er zullen misschien wel wat indexerende zoekmachines tussen zitten, maar voor mij is de vraag natuurlijk wie dit zijn en vooral: hoe ze mij daar aan de andere kant van de wereld in vredesnaam kennen.

Wie het weet mag het zeggen!

FACEBOOKPAGINA'S

Sinds kort heb ik twee facebookpagina's. Eentje over mezelf als tekstschrijver/fotograaf en eentje als gitarist/gitaardocent.

Vind-ik-leuk!


LEZING

Op zaterdag 5 april samen met Ben Rutte een leuke lezing gegeven in boekhandel LOS in Bussum. Eerst vertelde ik een verhaal-met-foto's over varen dichtbij huis, over de vele wateren in Nederland en België, daarna gaf Ben een presentatie over zijn drie jaar durende zeilreis rond dewereld met de Blauwe Pinquin. Leuk contrast!Dag- en weekendtochten

Het boek bevat  dag- en weekendtochten, die zowel door het Groene Hart als dwars door de steden lopen. Alle routes zijn geschikt voor sloepen en de meeste (maar niet allemaal) voor kajuitmotorboten. De routes eindigen bij het vertrekpunt en bevatten -speciaal voor sloepeigenaren- handige B&B-overnachtingsadressen en informatie over trailerhellingen. Door middel van knooppunten kun je gemakkelijk routes combineren, zodat je de lengte van de tochten zelf kunt aanpassen.


Veelzijdig

De Randstad is zo ongeveer het meest veelzijdige vaargebied ter wereld. Je zult behoorlijk je best moeten doen om ergens anders een gebied te vinden waar je binnen een straal van pakweg 75 km zo veel vaarwateren van verschillend formaat en sfeer vindt. Weliswaar is de eerste associatie bij de Randstad voor veel mensen: een drukbevolkt stedelijk gebied, met wat half volgebouwde groene ruimte daartussen. Dat is misschien wel waar, maar voor ons watersporters is vooral van belang dat je met je boot dwars door het centrum van veel van die steden kunt varen, over grachten en via singels of oude binnenhavens: denk hierbij aan Amsterdam, Leiden, Haarlem, Gouda, Utrecht, Gorinchem en Schiedam. En de groene ruimte tussen de steden en dorpen is juist vanaf het water heel aantrekkelijk, want hier liggen prachtige en relatief uitgestrekte natuurgebieden. LEES MEER


Het boek is te koop in alle (online)boekhandels.

Bekijk de video en vergeet niet de speakers aan te zetten; er zit muziek bij.

10 Vaarroutes door de Randstad, uitgeverij Hollandia

10 VAARROUTES DOOR DE RANDSTAD


Afgelopen maand is mijn nieuwste boek uitgekomen: 10 Vaarroutes door de Randstad (uitgeverij Hollandia). In het boek vind je de tien allermooiste vaarroutes in de Randstad.

De eerste reacties op het boek zijn erg enthousiast en op de watersportbeurzen Boot Holland en HISWA is het boek goed verkocht.

Wilgen, riet en modder

In de Waterkampioen van november 2014 stond een door mij geschreven toeristisch vaardossier over het varen door Nationaal Park de Biesbosch.Verwilderde wilgenbossen, modderige strandjes, zompige stukjes gras- of rietland, dijken met populieren, eilandjes en een uitgestrekte wirwar van kronkelende smalle en brede kreken. Dit alles bij elkaar maakt de Biesbosch tot een uniek vaargebied.


INTERVIEW OP RADIO RIJNMOND


Bij het verschijnen van 10 Vaarroutes door de Randstad werd ik, aan de oever van de Rotte, voor Radio Rijnmond geinterviewd door verslaggever Jelle Gunneweg. De aanleiding voor het vraaggesprekje in het ochtendprogramma wakker@rijnmond  was het verschijnen van mijn nieuwe boek. 


Beluister het interview...

HOLLANDIA NIEUWSBRIEF


Al weer enige tijd geleden verscheen een nieuwsbrief van Uitgeverij Hollandia, met daarin het laatste nieuws en diverse aanbiedingen op het gebied van watersportboeken.

Onder meer in de nieuwsbrief: een mini-interview met mij en enkele andere Hollandia-auteurs, een speciale aanbieding voor een gratis e-book, alle nieuwe boeken (die het komend voorjaar uitkomen) en een overzicht van alle  boeken in het Hollandia-fonds. En nog veel meer!

Kijk snel op de nieuwsbrief: